Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jedni odešli, druzí zůstali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku opustila v sobotu část pracovníků ruského velvyslanectví v Praze. Druhá část má z Česka odjet dnes, v pondělí.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Je to výsledek diplomatického konfliktu mezi Českou republikou a Ruskou federací, který vzplanul po oznámení české vlády, že ruská vojenská rozvědka zapříčinila výbuchy ve Vrběticích a smrt dvou českých občanů. Na ruské straně, která odmítá přiznat jakýkoliv podíl na tragické události, to vyvrcholilo vyhotovením seznamu nepřátelských států, na který Kreml umístil pouze dvě země: Spojené státy americké a Českou republiku.

Odchod první části kontingentu ruské ambasády vnímali lidé v Česku různě. Mnozí jásali. Jiní truchlili. Vzhledem k tomu, že i v Rusku samotném se otevřeně mluví o tom, že pražské velvyslanectví bylo moskevskou špionážní základnou pro Evropu, je zjevné, podle jakého měřítka se dělí vztah obyvatel Česka k vyhoštění ruské posádky. Ti, kteří chtějí svobodnou zemi v euroatlantické civilizaci, jásají. Ti, kteří se cítili a stále cítí jako mladší bráškové sovětských a později ruských lamželezů, truchlí.

Pražská ambasáda RF se možná stane normální diplomatickou filiálkou moskevského ministerstva zahraničí. Už tam možná nebudou ruští řídící důstojníci, kteří navazovali aktivní kontakty s českými občany. Jenže ty jedince, kteří mají český občanský průkaz, vypovědět nelze.

Když před pár dny potřeboval ruský velvyslanec probrat detaily kolem vypovězení, nešel, jak určuje protokol, na české ministerstvo zahraničí. Místo toho navštívil osobu, jejíž jedinou devízou je podřízenost příteli Ruska, kancléře Vratislava Mynáře.

Ruský velvyslanec se na Hradě sešel s Mynářem

Domácí

Mynářův šéf, prezident Miloš Zeman, pro kremelské novináře „náš člověk v Praze“, je osvědčený obhájce ruských výkladů politiky. Naposledy kolem Vrbětic, když spolu s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou nahrával na smeč kremelské propagandě vršením verzí vyšetřování, jejichž existenci důsledně popíral premiér Andrej Babiš.

Světově proslulým se Zeman stal nejen kvůli oscilaci nad korunovačními klenoty, ale především kvůli přání likvidovat novináře, které vyřkl přímo do očí Vladimiru Putinovi. Pak byl vždy věrným souputníkem Kremlu, ať už šlo o válku na Ukrajině, zprávy BIS o rozkladné činnosti Ruska v ČR, nebo zkazky o výrobě novičoku v Česku.

Zemanovi lidé mají být zařazeni jako členové nezávislého kontrolního orgánu zpravodajských služeb, který by měl přístup k živým kauzám. Zemana s požadavkem prozradit jména ruských špionů v ČR vyhodili dveřmi, teď se tam dobývá oknem. V orgánu má být také Cyril Svoboda. To je člověk, který seděl u stolu s Putinem na oslavách 10. výročí kremelské propagandistické TV Russia Today. Během oslav také veřejně prohlásil, že neví, co jsou to evropské hodnoty.

Takže jedni odešli, druzí zůstali.

Reklama

Výběr článků

Načítám