Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dravé věci století se podřídí jen dravcům

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Skoro všichni znají Zemana. Nemám na mysli Miloše Zemana, kterého také skoro všichni znají, ale Honzu Zemana ze Třiceti případů. Vybavil jsem si ho při čtení zpráv o skřípající spolupráci demokratické opozice, což je opak toho, k čemu byla vyzvána statisíci demonstrantů na Letné.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jedna z těchto zpráv je zde.

Ale proč Honza Zeman? O tom za chvíli. Začnu tím, že se ukazuje neschopnost tohoto typu opozice najít styčné body tak, aby ustoupily do pozadí osobní zájmy a zvítězilo sjednocení kvůli společné věci, chcete-li myšlence. Není tomu jinak ani u dalších hráčů na tomto poli. Shodné choutky stát se hegemonem nového uspořádání jsou patrné v chování představitelů ODS i Pirátů a i malá KDU-ČSL neví, zda jí její svéráz dovolí s někým spolupracovat.

Když se podíváme na vývoj volebních preferencí, připomínají tyto vášně počínání lovců, kteří si dělí kůži medvěda, který zrovna sedí nad nimi a s pohrdlivým smíchem na ně čas od času s chutí plivne. Proč? Protože dokáže zmobilizovat typy jako Honza Zeman. Sice jde tvrdě za kořistí, ale zároveň zbavuje Honzy odpovědnosti za volbu cesty, protože ji klestí on a Honzům dává nejen obživu či důchody, ale i důvod existence: být proti jeho nepřátelům, bránit jedinou správnou cestu.

Občas se provalí, jak těmi Honzy ve skutečnosti pohrdá. Jako například v kauze „Bavíme se na večírku a chudoba u PC na fotkách!“ zde. Ale nejspíš převáží podřízenost většímu psovi, který má vždycky navrch.

Před 54 lety vyšlo jedno z mnoha prorockých děl bratří Arkadije a Borise Strugackých. V českém překladu má název Dravci mého století, doslova je to ale Dravé věci století. Spisovatelé předpověděli stav, který teď zažíváme nejen v Česku:

„Pitomce tu hýčkají, pitomce si starostlivě pěstují, pitomce hnojí a šlechtí… Pitomec se tu stal normou – nechybí mnoho a stane se ideálem, kolem kterého budou doktoři věd plesat rozjásanou besedu. A tisk tu rozjásanou besedu tančí už dnes. Ach, jak jsi báječný, ty náš pitomče! Ach, jak jsi bodrý a dobře živený, pitomče. A jaký jsi, pitomče, optimista, jak jsi moudrý, pitomče, jak vytříbený máš smysl pro humor a jak hravě dokážeš vyluštit křížovku …! Hlavně si nedělej žádné starosti, pitomče, všechno je tak dobré, tak ohromné…“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Proti těmto věcem, proti Honzům Zemanům nesvedou nic dobromyslní demokraté, kteří se notabene nedokážou dohodnout ani mezi sebou na vzájemné spolupráci. Dravé věci století se podřídí jen dravcům.

Reklama

Výběr článků

Načítám