Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: ČSSD v náruči ANO na toboganu beznaděje

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výjimečně je možné pochlubit se vlastním peřím, což se teď chystám udělat. Protože téma, o které půjde, ač vypadá v tomto covidovém okamžiku odtažitě, se po odeznění nejhorších chvil stejně jednou vrátí.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Před více než čtyřmi lety jsem v Očích s názvem Má pan O. H. zase volit ČSSD? (10. 8. 2016) na závěr úvahy napsal: „Můžu jen přispět hypotézou, že po případném zničení Sobotky a jeho spojenců slibují dějiny slučovací sjezd, na němž se ČSSD začlení do ANO.“

A tohle je zpráva ČTK ze včerejška: „Trojice senátorů ČSSD, která nebude moci mít kvůli propadu sociální demokracie v letošních volbách do horní komory vlastní klub, se rozhodla vstoupit do frakce ANO.“

Nejsem jasnovidec, jen se podobný vývoj rýsoval už před těmi čtyřmi roky. V časech úspěchů ČSSD byla totiž zárukou slušných volebních výsledků kombinace voličských hlasů dvou na první pohled nesourodých skupin. Jednak to bylo tzv. pevné jádro, lidé z nižších příjmových vrstev, kteří viděli ve straně především ochránce svých práv a poskytovatele slušných existenčních podmínek. Jednak šlo o tzv. městské liberály, které si v začátcích své předsednické kariéry předcházel dokonce Miloš Zeman.

Doba, kdy byl v čele soc. dem. Bohuslav Sobotka, se stala v tomto smyslu zlomovou. Málokdo si vybaví, že po prohraných krajských volbách roku 2016 na tiskové konferenci prohlásil, že se sociální demokraté mají učit u Pirátů. A pak to zopakoval: „Jednou z věcí, na které se musíme podívat, jsou témata jako ochrana životního prostředí, téma kultury, ale také třeba téma digitální ekonomiky, virtuálního prostoru, kde se pohybuje mladá generace, témata, kterými se zabývají Piráti. Nemůžeme zůstávat jen klasickou stranou zaměřenou na sociální témata.“

Jenže ve straně zvítězil opačný názor a Sobotka tak musel odejít. Převážil pohled z 20. a v něčem i 19. století, že ČSSD bude právě tou klasickou stranou zaměřenou na sociální a k tomu ještě na nacionální témata. Výsledek vidíme dnes. Městští liberálové před tímto předpotopním monstrem v hrůze utekli. I k Pirátům. Voliči hledající taťuldu, který je ochrání, se přimkli k Andreji Babišovi s důsledky, které naplno zakoušíme dnes. K tomu nakonec přišli s prosíkem i zbytečky senátorů soc. dem. Toboganem beznaděje se tedy od nynějška řítí ČSSD v náruči ANO už doslova.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Proč to připomínám uprostřed covidové krize? Protože jednou pomine. Pokud v této zemi nežije většina ignorantů, Babiš se bude muset odporoučet. Voliči hledající taťku začnou hledat znova. Ale pro demokracii méně škodlivé socany už v hledáčku spatří sotva.

Reklama

Výběr článků

Načítám