Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Má pan O. H. zase volit ČSSD?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Přišel dotaz od pana O. H.: „Dobrý den, nechci Vás zdržovat, ale musím se zeptat. Proč se část ČSSD snaží stranu úplně potopit. Já už nevím, zda je můžu dál volit...“

Tak má to i dobré stránky. Například rčení Pravdomluvný jako Michal Hašek by mohlo zlidovět jako svého času rčení Jednotka dočasného pobytu? Jeden furt.

Jenže pan O. H. se možná zeptá, proč vedení jihomoravské ČSSD prohlásilo, že Haškovi jeho výklad historky s neexistující mluvčí za krajské peníze věří. A také proč pražské vedení prohlásilo, že když s Haškem nemá problém jihomoravské vedení, pak žádný problém neexistuje. Jako ta mluvčí, chce se dodat.

Haškem to začalo –pojďme se této postavy držet. O mnohém vypovídá.

Tady jsou slova jeho bývalé skutečné mluvčí Denisy Kapitančíkové ohledně šancí M. H. v krajských volbách: „...pokud by se hlasovalo jen v Brně, tak by prohrál. Avšak v obcích celé jižní Moravy, kterých je asi 650, má nejspíš slušnou podporu. Je to proto, že kraj obce podporuje. Dává peníze dobrovolným hasičům, sportovním klubům a dalším spolkům... Lidé si řeknou: Hašek, toho jsem viděl, ten nám dal peníze, tak já mu ten hlas hodím.“ Zde

Do skládanky se hodí názor bývalého předsedy ČSSD Vladimíra Špidly: „Jestliže cílem sociální demokracie vždy byla emancipace člověka, jeho osvobození od útlaku, ať už je to útlak politický, nebo vnucený nelidskými sociálními poměry, nemůže se této mety vzdát.“ Zde

Po listopadu 1989 bylo úkolem ČSSD pozvednutí politicky a sociálně nepopsaných voličů z řad námezdně pracujících na úroveň občana s demokratickým smýšlením. Sám Špidla takto pojímal své působení na vrcholu pyramidy. Dlouho tam nepobyl. Spolustraníci, šokováni a uraženi příliš chytrým předsedou s nenávistí k jánabráchismu a bez zásoby medu, který by jim mazal kolem huby, Špidlu za nezájmu či přikyvování voličů vyštípali.

Zápas o emancipaci jedinců se zatemněným mozkem ČSSD ve velkém prohrála. Dnes Bohuslav Sobotka, který se snaží udržet zbytky demokratického étosu své strany skrze vládní plnění sociálních požadavků členů a voličů, stojí před podívanou, kdy se žaludky trochu nasycují, ale mozky nereagují. Naopak mnozí oranžoví excelují v hnutí Zpět k tmářství. Čtyřicetiletá komunistická masáž se u této části obyvatelstva ukazuje být silnější než demokratizační snahy vzácně existujících sociálních demokratů, byť v čele ČSSD.

Má pan O. H. opět volit ČSSD? Je to jeho věc. Můžu jen přispět hypotézou, že po případném zničení Sobotky a jeho spojenců slibují dějiny slučovací sjezd, na němž se ČSSD začlení do ANO.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám