Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Co můžeme odkoukat, když pozorujeme brexit

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Kolébka demokracie, někdejší říše, nad kterou nikdy nezapadalo slunce, je na pokraji chaosu. Může za to nezvládnutý brexit. Lze to vidět ironicky jako například zde, nebo jako drama s prvky tragédie, jak to ukazuje čerstvý snímek Brexit: The Uncivil War se strhujícím Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli zde.

Můžeme samozřejmě říci, že co si Britové navařili, ať si taky snědí. Ale můžeme i odkoukat věci a udělat závěry, které by se nám mohly hodit. Jako první je blikající kontrolka: Nikdy nepoužívat referendum pro rozhodování o osudu celé země! Ve zmíněném filmu říká hlavní postava, mimořádně nadaný sociopat, který si potřebuje dokázat, že je s to dovést zemi k velkému dějinnému zlomu: „Referendum je ten nejhorší způsob, jak o něčem rozhodnout.“

Je jasné, proč je takové referendum zničující. Za vznešenými slovy o tom, že „lidé si berou život do vlastních rukou“, stojí ve skutečnosti něco jiného. Cumberbatchova postava se svěřuje, že nebude útočit na mozky, ale na podvědomí, komplexy, přirozenou nespokojenost voličů – a pak otočí kormidlem dějin, z čehož bude mít intelektuální orgasmus. Říká, že k tomu potřebuje „navrtat ty malé zdroje vzteku“.

To se v reálu povedlo. Ale těží z toho jen osoby, kterými tento sociopat pohrdá. Politici, kteří se zaživa stali nestravitelnými konzervami, odporní miliardáři, kterým jde o naplnění svých choutek, a také kolegové sociopati z IT branže, kteří potřebují lidi jen jako statistická data pro ověření účinnosti svých praktik, jak s obyvatelstvem manipulovat. Důchodcovský pár v britském zapadákově, který ve filmu nostalgicky vzpomíná na „staré dobré časy“, z toho nebude mít nic.

Proto druhý závěr: Nenechat se napálit sliby, že všechno bude jako dřív, anebo že dokonce bude líp. Co je milé v písničce zde, se v životě nestává. Kdo se vám snaží namluvit opak, je podvodník a chce vás jen využít.

Třetí závěr s tím souvisí. V Británii v referendu zvítězila ostrovní mentalita. Jinými slovy: „Kašleme na zbytek světa, vystačíme si sami.“ Dnes vnímají mnozí na ostrovech vítězství tohoto principu přinejmenším jako drama. Kdyby podobné myšlenkové schéma převládlo v Česku, byla by z toho fraška pro zbytek světa a tragédie pro nevelkou zemi uprostřed Evropy.

G. B. Shaw však zformuloval pravidlo, které se mnohokrát potvrdilo v praxi: „Zkušenost nás učí, že lidé se ze zkušenosti nikdy nepoučí.“ Bylo by pošetilé předpokládat, že brexit se stane zdrojem poučení pro mnoho lidí ve světě i v Česku. Ať se alespoň zamyslí ti nemanipulovatelní.

Reklama

Výběr článků

Načítám