Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Chvála náhradních ponožek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden jsme s rodinou strávili na dynamické dovolené. Z Česka do Belgie, na skok do Francie, pak Nizozemsko, Německo a zpět do Česka. Všude se žilo naplno. Aplikaci Tečka jsme sice museli ukazovat nesčetněkrát při vstupu do veřejných budov, hotelů, restaurací, památek, muzeí a na fotbalový zápas. To ale dělali úplně všichni.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nesetkali jsme se s žádným pohoršením ať už pověřených osob, že musí bezpodmínečně požadovat po hostech covid certifikát, nebo držitelů certifikátů, že musí vytáhnout mobil, najít aplikaci a dosvědčit, že jsou očkováni. Co se týče nošení ochrany dýchacích cest, různila se pravidla nejen od země k zemi, ale například v Belgii od regionu k regionu (i když se to teď má měnit). A opět, nikdo se v naší přítomnosti nepohoršoval nad tím, že je otravován, nebo že se mu stát pokouší vzít jeho svobodu.

Dny kolem národního svátku 28. října nás zastihly v Bruselu. V blízkosti budov Evropského parlamentu je tam nově zřízené místo Václava Havla, stolek a dvě židle s příslušným nápisem a pamětní deskou. Dlouho jsem se po parku vedle Evropského parlamentu procházel a viděl jsem, jak se lidé zastavovali a četli slova uznání někdejšímu čs. a českému prezidentovi.

Na cesty, i když trvají jen týden, je třeba přibalit do zavazadla náhradní oblečení. Nikdy nevíte, co se může stát, a pak rezervní kus oděvu jako když najdeš. Zvláště důležité jsou ponožky. Není to k smíchu. Když podnikáte podobné poznávací výlety, zpravidla chodíte víc, než je ve vašem všedním životě zvykem. Vzrůstá tak význam dobře vybraných ponožek v dostatečném množství.

Po návratu domů jsem se dozvěděl, že s projevem na počest 28. října se v Praze za nemocného prezidenta, který nemohl mluvit, vyskytly hned dvě náhrady. Jedna se formálně hodila, i když jde o premiéra dosluhujícího. Když jsem se ale s jeho projevem seznámil, v první reakci vyskočila dvě slova: chameleon a pokrytec. Nemůže tentýž člověk, pokud vždy hovoří čestně a upřímně, nejdříve rozsévat zášť a nenávist a pak najednou volat po tom, abychom na sebe byli hodní.

Jenže byla tady i druhá náhrada. Nikým nevolená, na shromáždění obskurního spolku, s nářky, že za jejích, náhrady, aktivních dob byly konzervy konzervativnější. S katastrofickým popisem těch míst, kde jsme právě v době tohoto slovního výronu pobývali, a kterýžto popis vypadal stejně věrohodně jako komunistické líčení prohnilého Západu před rokem 1989.

Proto bych chtěl provolat slávu náhradním ponožkám. Jsou užitečnější než podobné náhražky.

Reklama

Výběr článků

Načítám