Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Brzdy, protiváhy a náhubky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátek citát. Než si pořídíte prezidenta, je pro něj samozřejmě nutné zajistit v předstihu vodítko a náhubek. A je bezpochyby třeba důkladně prostudovat pravidla chování těchto nebezpečných bytostí, jejich zvyklosti, jejich nemoci, jejich optimální výživu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Protože je dost pravděpodobné, že časté záchvaty agresivity, jež jsou pro prezidenty charakteristické, vyvolalo buď špatné krmení, anebo hlísti.

Prezident bez náhubku, to dávno překonaná zaostalost, která zpravidla garantuje neštěstí v zemi. Konec citátu. To říkal včera ve svém live programu z Petrohradu ruský publicista Alexandr Něvzorov.

Zítra (v pátek) má v Česku prezident jmenovat vládu. Doufejme tedy, že to skutečně udělá. Že na poslední chvíli neužasneme, protože uslyšíme: „To jsem si z vás pěkně vystřelil, vy k….“.

Toto mé ironizování není neúcta k úřadu hlavy státu. To je jen realistická reakce na vylomeniny, které si Miloš Zeman v tomto úřadu zvykl dělat, protože mu nikdo včas nenasadil ten náhubek, o kterém mluvil Něvzorov a který je ušit z Ústavy.

A téměř nikdo nepoužil brzdy a protiváhy, které by Zemana uzemnily.

Petr Fiala od pondělka drží společnost v přesvědčení, že se mu tyto omezovací prostředky podařilo najít a že prezident už nebude s blaženým úsměvem kousat vše a každého, kdo se mu připlete do cesty.

Ale i kdyby od zítřka mělo Česko novou vládu a podařilo by se dosáhnout stavu, kdy muž na Hradě/v Lánech už bude jenom plnit své povinnosti a pomalu se chystat na odchod do bungalovu, nepřijde žádná zlatá éra. Může ale být jinak, než bylo.

K vládnímu veslu se nedostaví géniové ani historické osobnosti, které zázračně vyvedou Česko z bažiny, do které ji usilovně tlačila předchozí parta Andreje Babiše.

Přijdou však bezpochyby lidé, kteří budou chtít ukázat, že to, k čemu se předsevzali, umí lépe než ti, kteří slibovali, že bude líp, zapomněli však dodat, že hlavně pro ně.

Ale opět, budou to jen lidé. Dostanou do rukou moc. Moc korumpuje, moc kazí, moc, když nemá náhubek, dokáže vytvářet z docela normálních jedinců opravdová monstra.

Členové nové vlády budou mít šanci předvést, co v nich je. Třeba to bude fantasticky příjemné překvapení.

Obecně je ale politika střetem větších a menších zel, protože ji dělají lidé pro lidi. Jako vedlejší produkt těchto střetů se občas vynoří to, co o sobě říkal Goethův Mefisto: „Té síly díl jsem já, jež, chtíc vždy páchat zlo, vždy dobro vykoná.“

Nejrozumnější by však bylo hlídat brzdy a protiváhy, mít připravený náhubek a nepodlehnout přílišným nadějím.

Výběr článků

Načítám