Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Bratři v lejnu a Andrej Sjednotitel

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Když se dva perou, vyplatí se zjistit, jak se směje třetí. Andrej Babiš, který z Prahy a z republiky 28. října odjel s rodinou na prázdniny, přesto ten den napsal: „Politici ...bojují mezi sebou a každý musí mít za každou cenu jiný názor. Společnost je rozdělená a nikdo ji nechce spojit… Není důležité, kde se nacházíte nebo kterou stranu volíte. Jestli máte zájem pracovat na lepším Česku, budu rád, když mi napíšete.“ zde.

Shrnuto: Je tady binec, protože každý si dovoluje mít jiný názor. Na názorech přitom vůbec nezáleží, proto, ať už je máte jakékoli, napište Babišovi, on prostě zařídí, že tady bude jednota. Pod jeho velením.

Společnost, v níž mezi sebou nebojují různé názory, je však jako rozbité hodiny. Ty taky dvakrát denně ukazují správný čas. Babiš to ale nevypustil do prostoru jen tak z plezíru. Připravuje si pozici sjednotitele, když už se to nepodařilo Miloši Zemanovi, který naopak vyhnal přirozené rozdíly až k rozkolu. Chvíle Andreje Sjednotitele by přišla, kdyby vzájemná nevraživost ultras na obou stranách rozdělené společnosti vyvřela v podobách, které by vylekaly umírněné občany.

Že se to může stát, ukazují projevy na obou stranách imaginární barikády. O Jiřím Ovčáčkovi, Janu Velebovi a dalších apoštolech pravdy a lásky po zemanovsku dnes neví už jen slepý, hluchý nebo záměrně blbý. Moc daleko od společného stromu však nespadli ti, kteří kráčeli na Hrad ze Staroměstského náměstí s podobiznou prezidenta jako rozteklého exkrementu. Jsou to s prvně jmenovanými bratři v lejnu.

Zdravá společnost si klidně dovolí demonstrace proti prezidentovi či premiérovi, a minulý pátek nebyl v polistopadových dějinách v tomto smyslu žádnou premiérou. Zdravá společnost si ale zároveň hlídá, aby se přitom neporušovaly zákony a také aby pole neovládli nesmiřitelní hulváti či kýčaři. A pak, po libovolně velkém množství projevů občanských nálad, přichází skutečné rozhodování. U voleb.

Suše si proto poznamenejme: Kauzy minulých dnů podle průzkumu Nielsen Admosphere pro Českou televizi změnily k horšímu názor na prezidenta Zemana u 22 procent lidí, k lepšímu u čtyř procent. Pohled na prezidenta nezměnily u 74 procent. A pak toto: Téměř polovina Čechů nesouhlasí s politiky, kteří odmítli účast na oslavách státního svátku na Hradě. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas.

Tenhle stav se změnit může. Ale písničky, plamenné projevy v zábavných show nebo z jiných scén ani chození s lejny po ulicích s postojem většiny nehnou. A Babiš trpělivě čeká.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám