Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Vládní otěže teď drží Zeman - Jiří Pehe

Právo, Jiří Pehe

Miloš Zeman se vítězstvím posunul blíž k vytvoření jakési poloprezidentské republiky. Svým zvolením se de facto stal pánem české politické šachovnice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Před volbou potřeboval podporu Andreje Babiše, ale nyní ho už téměř k ničemu nepotřebuje. Zato Babiš, oslabený svým trestním stíháním, bude potřebovat podporu Zemana, aby nejen mohl vytvořit vládu s většinovou podporou, ale vůbec politicky přežít.

Od Zemana už víme, jakou vládu preferuje. Měla by podle něj být menšinová - koalice ANO a sociální demokracie, s podporou komunistů. Ti jsou dnes spolu s Okamurovou SPD nejviditelnějšími spojenci Zemana.

Sociální demokracie má do klubu prezidentských stran našlápnuto. Svoje další směřování určí na svém únorovém sjezdu, ale ve světle Zemanova vítězství je téměř jisté, že v jejím čele stanou politici, kteří preferují spolupráci s ním a nebrání se účasti ve vládě vedené Babišem. Pokud menšinová vláda v podobě koalice ANO a ČSSD skutečně vznikne a opře se o podporu KSČM (a možná i SPD), kterou vyjedná Zeman, bude to de facto prezidentská vláda.

Její existence, a tím i pozice Babiše v čele vlády, budou do značné míry záviset na Zemanovi. Ten může Babiše nechat vládnout celé volební období, ale může ho také s pomocí „prezidentských“ stran nechat padnout.

Zeman má přitom v rukávu i další trumfy. Se jmenováním Babiše může čekat velmi dlouho, přičemž je jasné, že premiér vlády v demisi je vůči prezidentovi, který už nepotřebuje jeho podporu ke znovuzvolení, v podřízené roli. Třeba už jen proto, že Zeman ho nakonec premiérem vůbec jmenovat nemusí.

Přesvědčivé vítězství ve volbách do Sněmovny z Babiše učinilo silného hráče, jehož Hrad potřeboval za každou cenu přesvědčit, že nemá stavět vlastního kandidáta na prezidenta a naopak podpořit Zemana. Zemanovo znovuzvolení z něj ale činí jen jednu z figur v prezidentově šachové hře, kterou lze případně i obětovat. Důsledky této změny v poměru sil na politické šachovnici Babiš velmi rychle pozná na vlastní kůži.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám