Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: V utajení - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„A předsedou Nejvyššího soudu se stává...” Miloš Zeman učinil ze jmenování prvního muže obecného soudnictví cosi jako soutěž o justičního Oscara. Přestože si na jeho výběr vzal tři měsíce, odbornou, natožpak veřejnou diskusi k tématu nepřipustil. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ústavní činitelé či lidé z branže do poslední chvíle nevěděli, kdo v čele Nejvyššího soudu stane.

Josef Koukal

Článek

Že prezidentova volba padla na Petra Angyalossyho, proniklo do veřejného prostoru s dvoudenním předstihem, a to vylučovací metodou poté, co ostatní adepti své jmenování dementovali.

Jako novinář, který se dlouhá léta zabýval denně justicí, jsem se začal okamžitě podezřívat z nějaké hluboké neznalosti. Dotyčného soudce jsem samozřejmě míval v telefonním seznamu jako mluvčího Vrchního soudu v Olomouci, nebyl jsem však pohotově schopen přiřadit jej k nějakému velkému případu, právnímu výroku nebo textu. Pohledem do archivu jsem dohledal, že jsem jej citoval jednou před dvanácti lety, když informoval o rozsudku vyneseném jeho kolegy.

Uklidnilo mě teprve, když stejnou neznalost přiznala prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová, bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková, bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová a další. Sám Angyalossy říká, že pracoval na „mediálních kauzách“ a mezi soudci je dobře znám, je proto záhadou, jak se mu to podařilo utajit. A to byl předsedou senátu trestního kolegia Nejvyššího soudu.

Prezident říká, že ke své volbě dospěl po prostudování životopisů všech kandidátů. U vítěze tedy musel objevit něco, co zastínilo kariéru Roberta Fremra, bývalého soudce Nejvyššího soudu, později soudce Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu a prvního místopředsedy Mezinárodního trestního soudu, kterého navrhovala Benešová. Možná to našel vlevo dole.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Pardon, Angyalossy bude možná skvělý předseda Nejvyššího soudu. Představuje mladší generaci, přivedl si ho jeho předchůdce, autor trestního zákoníku Pavel Šámal, a Zeman koneckonců při jmenování nejvyšších soudních funkcionářů měl až doposud šťastnou ruku. Způsob, jakým svůj překvapivý výběr provedl a který od prvního dne vybízí ke spekulacím o jakýchsi zákulisních dohodách, ovšem neposloužil nejen věci, ale v první řadě samotnému Angyalossymu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám