Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Úsvit 0.3 - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když letos v květnu poslanci hnutí Úsvit vypudili ze svého středu zakladatele Tomia Okamuru, zdálo se, že se nad nešťastnou historií tohoto uskupení zavřela voda. Že je třeba vyčkat pouze konce volebního období, kdy ti použitelní skončí na kandidátkách jiných stran, zbytek se odporoučí do propadliště dějin.

Josef Koukal

Článek

Jak tehdy vtipně poznamenal redakční kolega Jakub Troníček, vyhnat Okamuru z Úsvitu je jako vyloučit Adolfa Hitlera z NSDAP.

Strana se však s nezadržitelným osudem nesmířila. Po přechodném období bezbarvé politiky, kdy se v čele poslaneckého klubu střídali Radim Fiala s Markem Černochem, jej další poslanci různě opouštěli a běžely jakési spory o to, kdo toho ze stranické pokladny víc ukradl, představilo hnutí verzi 0.3.

Nula trojka nese název Úsvit – Národní koalice a bude vedena Miroslavem Lidinským.

Válečný hrdina a státní invalida má straně zajistit dostatečně důstojnou reprezentaci a zároveň věrohodnost ve zvoleném směru. Bojem s Islámským státem. Jde z toho skoro strach.

Stát má na starost mnohé. Sociální politiku, státní rozpočet, obranu, bezpečnost, spravedlnost, skrze místní samosprávy silnice, osvětlené přechody, pitnou vodu…

Pokud si někdo založí program na boji s Islámským státem, může sice ve zjitřené době zaujmout, nevěřím ale, že to s námi myslí poctivě.

Naše malá země – navíc vyhlášená principiálními postoji, kdykoli jde o to, mezinárodně řešit jakýkoli problém – to s Islámským státem opravdu nevyhraje. Troufnu si tvrdit, že to od nás světové mocnosti ani neočekávají. Stačí, když jim tuhle práci nebudeme jako obyčejně bojkotovat.

To jen na okraj, protože si nejsem jist, zda staronová strana vykročila na politickou dráhu správnou nohou. Do vínku by však měl nepředpojatý občan popřát novému subjektu i něco pozitivního.

Tak tedy: Pokud se vám to, dámy a pánové z Úsvitu, podaří, zkuste vymyslet program, který bude obsahovat méně válečného nadšení a více smyslu pro problémy všedního dne. Před lety jste zaujali myšlenkou přímé demokracie, ta má svá pro i proti, ale úplně k zahození není. Tradiční strany přece skončily tam, kde nyní jsou, i díky tomu, že je lidé zajímali jen jednou za čtyři roky, a to asi tak dva měsíce před volbami.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

A prosím, nevracejte se k tomu, co tu po léta předváděl Miroslav Sládek. Neútočte na první signální soustavu a nevyvolávejte démony nenávisti. S tou si ještě užijeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám