Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ruský generál po orwellovsku mění minulost – Alex Švamberk

Ruský generál Rustam Minněkajev v pátek otevřeně přiznal cíle „speciální vojenské operace“. Ukrajina se má odříznout od moře a na pobřeží má vzniknout koridor spojující Rusko nejen s Krymem, ale i s Podněstřím v Moldavsku. Nehorázně přitom překrucoval historii, když pravil, že Rusko jako za druhé světové války bojuje samo proti celému světu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

„Podle všeho nyní bojujeme s celým světem jako za Velké vlastenecké války, kdy proti nám byla celá Evropa, celý svět,“ řekl generál, který takto neomaleně překroutil historii.

Sovětský svaz za Velké vlastenecké války nikdy nebojoval proti celému světu sám. Když byl v roce 1941 přepaden nacistickou třetí říší, tak ta už tehdy válčila s Velkou Británií. Winston Churchill začal okamžitě s Moskvou jednat o vojenské pomoci a začal do SSSR dodávat letadla, která pomáhala chránit přístav Murmansk, jímž proudila i další vojenská pomoc. Ta se výrazně rozšířila po vstupu Spojených států do války.

Sovětům nikdo neupírá, že nesli největší zátěž bojů s nacisty a rozhodující měrou přispěli k porážce třetí říše. Ale výrazně jim v tom pomohly dodávky tisíců letadel, tanků a hlavně automobilů od džípů až po těžká nákladní vozidla, bez nichž by Rudá armáda nebyla tak pohyblivá. I druhé největší sovětské letecké eso Alexandr Pokryškin dosáhl většiny sestřelů na americkém stroji Bel P-39 Airacobra.

Rusko odhalilo dobyvačné plány, chce odříznout Ukrajinu od moře

Evropa

Jenomže ono se Rusko rádo pasuje do role jediné země bojující s Hitlerem, jako by bylo ještě potřeba zvětšovat zásluhy.

Ale možná jen potřebuje překrýt fakt, že ještě předtím, než Německo začalo druhou světovou válku, předseda Rady lidových komisařů Vjačeslav Molotov podepsal 23. srpna 1939 s německým ministrem zahraničí Joachimem von Ribbentropem smlouvu o vzájemném neútočení a rozdělení sfér vlivu. Na základě toho Rudá armáda napadla 17. září 1939 východ Polska a okupovala ho. Sověti tak byli v této válce spojenci nacistické třetí říše, které až do poslední chvíle před nacistickým útokem posílali obilí.

Nelze zapomínat, že právě východ tehdejšího Polska tvořila dnešní západní Ukrajina včetně Lvova nebo Tarnopolu, kde mají dost důvodů nemilovat Rusy. Už tehdy to byli zachvatčiki. I když Rusové tvrdí, že očišťují Ukrajinu od nacistů, nesmí se zapomínat, že napřed s nimi spolupracovali.

To se samozřejmě do krámu sovětskému a nyní ruskému vedení nikdy nehodilo, obraz vítěze nad nacisty musel být bez poskvrnky. A také se nehodí připomínat, že SSSR někdo tehdy pomáhal, zvláště pak ne britští a američtí imperialisté.

Generál Minněkajev se tak řídí známý výrokem George Orwella z knihy 1984: „Ti, kdo ovládají přítomnost, ovládají minulost, a ti, kteří ovládají minulost, ovládají budoucnost.“ V románu, který byl inspirován právě komunistickou totalitou, se v nekonečné válce mění spojenci a nepřátelé a vždy se přepíše minulost, aby se ukázalo, že šlo o věčné spojence až do příští změny stran.

A v orwellowském systému si skutečnou minulost samozřejmě nesmí pamatovat nikdo, prezentuje se vždy jen aktuální výklad.

Reklama

Výběr článků

Načítám