Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Řecko, dovolená a krize - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

„Můžeme jet bez problémů na dovolenou?“ Častá otázka první. „A co ta krize? Jak to v tom Řecku vypadá, je to vážně tak hrozné?“ Otázka druhá. Obě jsou mi kladeny často a při jejich odpovědi není nad osobní zkušenost, kterou mám.

Thomas Kulidakis

Článek

V oblastech turistického ruchu, na pobřeží, ostrovech, v letoviscích si žádné krize nevšimne ten, kdo si v rámci zaslouženého odpočinku odepře sledování medií. Bankovky evropské měny euro šustí a mince cinkají. Bez problému se s nimi dá platit na všech místech. Zahraniční karty fungují také, platit se dá všude a výběr z bankomatu je neomezený. Místní jsou vlídní a o hosty se starají, taverny, bary, muzea, památky a jakékoli další atrakce a místa, které si návštěvník usmyslí, jsou plně funkční a dostupné. Demonstrace – pokud jsou – se odehrávají ve velkých městech, daleko od pláží a resortů. Po uprchlících ani stopy. Takže ano, kdokoli by chtěl jet, bez obav se může vydat za zážitky a dovolenou si užít naplno.

Situace Řeků je opravdu vážná. Lze jen souhlasit se slovy předsedy Evropské komise Jean-Clauda Junckera. Ten již na jaře tohoto roku prohlásil, že to vypadá, že si mnoho lidí v Evropě nedostatečně uvědomuje, jak moc je situace v Helénské republice vážná. Jak moc jsou Řekové krizí a nekonečnými samoúčelnými škrty zasaženi. Po pěti letech drsných úspor dluh narostl o více než polovinu, nezaměstnanost se zvýšila, ekonomika klesla, lidé zchudli. Opravdu není z čeho brát a šetřit více nejde. Je evidentní, že škrty nefungovaly, je tedy nesmysl v nich pokračovat.

Roste počet těch, kteří přerušili studium, protože na něj jednoduše nemají, a šli pracovat do parfumérií či prodejen gyrosu. Nebo jsou nezaměstnaní. Se zavřenými bankami a možností výběru 60 eur je potřeba jít do banky osmkrát, pokud si chcete vybrat na nájem. Nyní se situace s výběry pro Řeky zlepšila, ale i tak limit maximálně 420 eur týdně trvá.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Pokud by tedy Řecku mělo být pomoženo, nabízí se jednoduchá odpověď, kterou berte s jistou nadsázkou. Nechť místo půjček na splácení půjček každý občan Evropy dostane příspěvek na dovolenou na jihu Evropy. Nejen v Řecku, ale i v Itálii, Španělsku, Portugalsku, ve Francii. Turisté si odpočinou a budou spokojení. Peníze, které na dovolené utratí, nechť zůstanou v daných státech. Ty za ně mohou nastartovat ekonomiku a mít z čeho prosperovat a splácet. Tomu se říká investice. Škrty bez účelu a zvyšování daní žádnému státu z krize nepomohly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám