Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Politický boj přenesený na půdu justice – Peter Weiss

Novinky, Peter Weiss

Premiér Igor Matovič začal krátce po volbách vzkazovat představitelům opozice ve stranách Směr–SD a později i Hlas–SD, aby tiše šoupali nožičkama a čekali, až si pro ně přijde NAKA (Národní kriminální agentura).

Foto: Novinky

Peter Weiss

Článek

Opakovaně je častoval vulgárními vyjádřeními a sliboval jim basu. Na adresu jednoho poslance se dokonce vyjádřil, že je třeba ho postavit ke zdi a zastřelit. Stranu Směr označoval za zločineckou organizaci.

V podobném tónu se vyjadřovali i další nominanti OLaNO, ministr vnitra Roman Mikulec, ministr obrany Jaroslav Naď a premiér Eduard Heger, ale i další představitelé vládní koalice. Podle předsedy Hlasu–SD Petera Pellegriniho by z toho v jakémkoli civilizovaném státě byl skandál, protože je to nepřípustné ovlivňování orgánů činných v trestním řízení.

Ficovi a Kaliňákovi hrozí deset let vězení. Co na ně mají?

Evropa

Konstatoval, že zadržením Roberta Kaliňáka se výhrůžky naplnily. Legální nahrávky vyšetřovatelů NAKA policejní inspekcí přinesly vážná podezření, že nevyšetřují objektivně, ale plní politickou objednávku – 8. července 2021, vyšetřovatel Magula: „Úkolem je udělat Směr zločineckou skupinou a tak zcela zničit opozici.“ 14. července 2021, vyšetřovatel Ďurka: „Fica je třeba udělat, Kaliňáka, Pellegriniho.“ 16. července 2021, vyšetřovatel Čurilla: „Ještě je na úřadu speciální prokuratury ministr. Protože to řeší i ministr.“

Novináři později odhalili, že policejní prezident Štefan Hamran se na jedné policejní stanici tajně setkal s Matovičem a ministrem vnitra. Premiér Heger po návratu z Ukrajiny prohlásil, že se s Ficem není třeba mazlit. Tyto skutečnosti vedly expremiéra Roberta Fica k prohlášení, že obvinění jeho a exministra vnitra Kaliňáka ze založení zločinecké skupiny a ohrožení bankovního a daňového tajemství, která měla škodit exprezidentovi Andreji Kiskovi a také Matovičovi i předsedovi parlamentu Borisu Kollárovi, je vymyšlené a „jedná se o čistou politickou pomstu, o čistý pokus zlikvidovat předsedu nejsilnější opoziční parlamentní strany“ a již seznam poškozených je důkazem toho, že „jde o politický revanš“.

Fico ke svému obvinění: Jsou to metody fašismu

Zahraniční

Pellegrini konstatoval, že Hlas–SD během několika odvolávání Mikulce předložil nespočet důkazů, že část policie a prokuratury nekoná nezávisle, ale na politickou objednávku vládní koalice. Na objednávku Matoviče, Mikulce a exministra vnitra Daniela Lipšice.

Upozornil, že Kiska byl minulý týden obžalován a před soudem bude moci podrobně vysvětlit, zda byly proti němu opravdu zneužity některé informace, nebo se skutečně dopustil daňových podvodů. Poukázal také na článek o komunikaci Mikulce se zesnulým policejním prezidentem Milanem Lučanským, ze které vyplývá, že se ministr protiprávně seznamoval s vyšetřovacími spisy a disponoval informacemi, které neměl mít.

Pokud tedy NAKA není politicky ovlivňována, měla by se podle Pellegriniho se stejnou vervou pustit do vyšetřování tohoto zneužívání informací, jakého se prý opoziční politici dopustili v případě Kisky. Vládní koalice nepochybně vydá poslance Fica k trestnímu stíhání.

Avšak ne všichni její představitelé se vyjadřovali euforicky jako ministryně pro regionální rozvoj a investice Veronika Remišová, která žádala předsedu Směru, aby se vzdal mandátu. Ministr za hnutí Sme rodina Milan Krajniak odmítl komentovat obvinění a chce si počkat na více informací. Předseda hnutí Kollár mezitím doufá, že orgány činné v trestním řízení mají dostatek důkazů a v případě expremiéra jednají objektivně. Zároveň řekl, že Sme rodina nebude bránit spravedlnosti.

Hyperaktivní Fico přitápí pod kotlem

Zahraniční

Ministryně spravedlnosti Mária Kolíková důvěřuje orgánům činným v trestním řízení, že udělaly vše pro to, aby obvinění stálo „na pevných nohách“. Odbor komunikace prezidentské kanceláře oznámil, že podle prezidentky Zuzany Čaputové je třeba počkat na další procesní úkony a že hlava státu považuje za nevhodné komentovat takové procesy.

Bezprecedentní krok NAKA podniknutý evidentně s politickým souhlasem premiéra a ministra vnitra zostří polarizaci společnosti. Nejnedůvěryhodnější vláda v historii SR ho udělala v situaci, kdy jí po selhání v pandemii nepomohla zvýšit důvěryhodnost ani válka na Ukrajině a není schopna nabídnout opatření ke kompenzaci zdražování a čelit narůstající chudobě a sociální úzkosti, v situaci, kdy odbory začínají mluvit o generální stávce.

Slovenská vláda ohlásila kvůli inflaci miliardové kompenzace

Stalo se

Pellegrini proto hovoří o pokusu vládní koalice překrýt svou zoufalou neschopnost řídit stát divadelním představením a propagandistickým odpoutáním pozornosti. Politický boj, který se stále více přesouvá na ulici, se definitivně přesunul i na půdu justice. A to v situaci, kdy stavovské organizace soudců, prokurátorů a advokátů upozorňovaly na porušování principů právního státu a práce orgánů činných v trestním řízení čelí velké nedůvěře veřejnosti.

Na křišťálové čistotě celého průběhu trestního řízení vůči expremiérovi a exministrovi tak bude záviset politická stabilita SR, bezprostředního souseda válkou zmítané Ukrajiny. Proto by stavu právního státu na Slovensku měla Evropská unie věnovat podobnou pozornost, jakou věnovala v případě Maďarska a Polska.

Autor je bývalý slovenský diplomat a politik

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám