Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Otázky nad konvojem zůstávají - Jan Keller

Novinky, Jan Keller

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konvoj americké armády už projel naší republikou, některé otázky však zůstávají. Ministr Stropnický odhadl, že přehlídka mírových zbraní (mimo letmé podívané podél dálnic a silnic) přilákala v kasárnách ve Vyškově, Liberci, Pardubicích a v Praze dohromady něco přes 30 tisíc diváků. Vzhledem k tomu, že ukázka nejmodernější bojové techniky zde byla zadarmo, je to nezájem až nepochopitelný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Keller

Článek

Vždyť obyčejné Dny NATO, které jsou již řadu let pravidelně pořádány v Mošnově u Ostravy a trvají jen poloviční dobu, přitahují pozornost mnohonásobně větší. Jen vloni se přehlídky spojenecké techniky zúčastnilo 225 000 návštěvníků.

Proč se dostavilo tak málo odpůrců, je nasnadě. Pokud se vám nelíbí třeba cirkus a připadá vám, že drezúra zvířat je nepřirozená a je spíše týráním než uměním, určitě nenastrojíte své děti, aby si vypelichaných tygrů užily co nejvíce. Těch, kteří přijdou zaníceně protestovat přímo před šapitó, bude vždycky jenom hrstka.

Záhadou však je, kam se poděly řádově stovky tisíc lidí, kteří si jinak podívanou na poslední výkřiky vojenské techniky nenechají ujít a stojí na ni dlouhé fronty v zimě i v dešti.

Možná byla chyba v režii. Lidé se dozvěděli o průjezdu, který byl plánován dlouho dopředu, stejně pozdě jako vláda, tedy až na poslední chvíli. Pro mnohé nebylo jistě jednoduché narychlo svůj program změnit.

Příští průjezdy by měly být konány zásadně mimo pracovní dobu, jinak více lidí do ulic nedostaneme. Ne každý má zaměstnání takového typu, aby mohl konvoj doprovázet libovolně dlouho. A využití nezaměstnaných k vítání by bylo organizačně příliš náročné.

Nejasná je také frekvence dragonád. Pokud se s nimi počítá častěji, pak by naše vláda, jakmile se to dozví, mohla uvažovat o zavedení dnů pracovního volna. Tím by se umožnilo přivykat lidi průjezdům bojové techniky systematičtěji a konečně už také masověji.

Autor je sociolog, europoslanec za ČSSD

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám