Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nepřesvědčivá Bezpečnostní rada státu versus přesvědčivé šíření koronaviru – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch pořád varuje před šířením paniky kvůli novému koronaviru. Tisková konference Bezpečnostní rady státu v čele s premiérem Andrejem Babišem ale příliš důvěryhodnost Vojtěchových slov nepodpořila. Kupříkladu doporučení zvážit cesty do zahraničí obecně výskytu viru v České republice stěží zabrání a je na hranici směšnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Vědci zatím tvrdí, že inkubační doba nemoci může být až čtrnáct dní. Příznaky se často projevují pozdě. Pokud tedy někdo do zahraničí vyjel a nemoc s sebou přivezl, případně zvenčí někdo přicestoval, máme už koronavirem způsobovanou nemoc Covid-19 takříkajíc doma na dvorku.

Jelikož se nový koronavirus šíří jako běžná chřipka, tedy vzduchem, lze stěží nemoc odhalit zavčasu. I pokud někdo rozliší příznaky od běžné chřipky. A to ještě můžeme jen doufat, že se nepotvrdí čínské zprávy, že se onemocnění může šířit kupříkladu i močí, tudíž prostřednictvím kanalizace, pokud není odpadní voda řádně filtrována.

Při zvážení těchto základních informací je zřejmé, že lidé mohou jen stěží uvěřit, že se k nám virus nerozšíří. Takové přesvědčení hraničí se lhaním si do vlastní kapsy. Místo doporučení nejezdit do zahraničí vůbec a speciálních rámů na letištích by bylo lepší, aby vláda přiznala barvu. Rozšíření koronaviru do naší země je pravděpodobně otázkou času.

Státní úřady by tedy udělaly nejlépe, kdyby obyvatelstvu pomohly zavčasu se psychologicky připravit. Jestliže je už nemoc u našich sousedů, v turisticky populární Itálií, ba i v Chorvatsku, ani případně zavřené hranice nepomohou. Proti šíření paniky a ochromení veřejného života je možné po vyřčení nemilé pravdy o vysoké pravděpodobnosti výskytu viru použít logické argumenty.

Je dobré, že máme připravených na tisíc lůžek pro akutní případy. Ještě lepší je, že mohou být vyčleněna další. Úmrtnost na nemoc je zatím v řádu procent a zpravidla se týká lidí vyššího věku se zdravotními problémy. Naše země je dobře organizovaná. Disponuje fundovanými civilními i vojenskými lékaři, jejichž umění je známé v celém světě. Státní pokladna má zdrojů na boj s epidemií také dost.

Celý svět navíc začíná počítat ekonomické škody, které epidemie působí. Světová zdravotnická organizace zatím odmítá vyhlásit stav pandemie. Drží vše na úrovni epidemie, jako je tomu například u chřipky. Hrozba pandemie a poklesu světové ekonomiky, která se sotva vzpamatovala z poslední krize, motivuje státy a mezinárodní společenství k větší spolupráci při hledání vakcíny. Přežili jsme epidemii předchozích nákaz, nemocí šílených krav počínaje, koronaviry MERS a SARS konče. Posledně jmenovaný virus měl úmrtnost deset procent.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Ministr Vojtěch má pravdu. Panika horší onemocnění. Nepřesvědčivý výkon vlády při tiskové konferenci Bezpečnostní rady státu byl na hranici komedie. Měli to říct jasně. Lidé drazí, virus se vyskytnout může, ale jsme dost silní a připravení, abychom s ním bojovali. Pro stát a jeho vládu je to zkouška, ve které uspěje. Pokud ne, náš výkon můžete zhodnotit u voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám