Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Na obzoru je strmý sešup české ekonomiky – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) čeká Českou republiku v tomto roce pátý nejhlubší ekonomický propad na světě. Tento chmurný pohled je v ostrém kontrastu se samochválou, kterou nabízí premiér Babiš pokaždé, když mluví o tom, jak jsme zvládli koronakrizi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Samotnou zdravotní krizí sice velmi restriktivní opatření vlády opravdu pomohla zemi vcelku spěšně proplout, jenže téměř úplné zmrazení ekonomiky a zavření hranic přes noc bude mít ekonomické důsledky. I proto, že podle hlavního ekonoma finanční skupiny Natland Petra Bartoně vláda zavedení jedné z nejrestriktivnějších verzí možných karantén nedoprovodila odpovídající kompenzací způsobených škod. Ta dle něj daleko zaostává za ostatními státy, pokud nebereme v potaz sliby, ale realitu.

Propad české ekonomiky bude pátý největší na světě

Ekonomika

První varovné signály už přicházejí. Průmyslová výroba zatím propadla o třetinu v meziročním srovnání a ČR má nejvyšší míru inflace v EU. Hodnota koruny vůči euru výrazně poklesla, což podle ekonomů už o desetinu znehodnotilo úspory. Pokles hodnoty koruny by sice mohl teoreticky pomoci exportérům, jenže opatření zavedená napříč EU, včetně uzavření hranic, narušila vztahy s odběrateli, na nichž je exportně orientovaná česká ekonomika životně závislá.

Problémem je i skutečnost, že nemalou část české ekonomiky pohání výroba automobilů a produkce nadnárodních firem na poli elektroniky, přičemž je už teď zřejmé, že spotřebitelé napříč EU budou ze strachu z nejisté budoucnosti odkládat právě nákupy těchto „luxusních“ typů zboží.

Ve světle neradostných perspektiv, které české ekonomice předpovídá OECD, je pozoruhodné, že u nás zatím panuje téměř politická idylka. Pokud už vládní politici před nadcházejícím propadem varují, doprovodí to obvykle optimistickými předpověďmi, že naše ekonomika začne opět prudce růst příští rok, což není ovšem podle některých ekonomů vůbec jisté.

Pikantní je v tomto kontextu vývoj postojů premiéra Babiše k plánovanému záchrannému balíku Evropské unie ve výši 750 miliard eur. Nejprve ho tvrdě kritizoval s tím, že zvýhodňuje těžce zasažené země na úkor těch, které prošly koronakrizí úspěšně, zejména té naší.

Nyní obrátil – zřejmě i ve světle výše zmíněných temných předpovědí o vývoji českého hospodářství. S rozdělováním by se prý mělo počkat na začátek příštího roku, kdy bude jasné, o kolik HDP jednotlivých zemí poklesne. Ve světle Babišových dosavadních snah „vytáhnout“ z EU každé euro bez ohledu na solidaritu s jinými zeměmi tak český premiér fakticky uznává, že na začátku příštího roku to s naším HDP bude tak, jak předpovídá OECD.

Většina lidí u nás evidentně ale zatím tak daleko nedohlédne. Jsou spokojení, že se situace vrací do „normálu“, plánují letní dovolené. Podle průzkumu STEM dokonce podpora hnutí ANO vzrostla na více než 33 procent a ČSSD na téměř 9 procent.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Možná je ale na čase začít se věnovat vážně tomu, co nám reálně hrozí. Už teď by byla namístě řada preventivních systémových kroků. Ne jen dosavadní, poněkud chaotické záplatování v podobě nejrůznějších balíčků, kvůli kterým má už teď rozpočtový deficit vyšplhat na 500 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám