Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ministr těžby - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Podle sira Humphreye Applebyho je výskyt ministrů se dvěma a více nápady minimální, v Česku však lze narazit na výjimky. Viz příklad ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a jeho plánů, jež nepostrádají ambicióznost.

Josef Koukal

Článek

Vedle ceny Právník roku za návrh zavedení nového paragrafu přetáčení tachometrů do trestního zákona, ministr zjevně atakuje také letošního Ropáka se svými plány na obnovení těžby zlata. Jde o součást širšího komplexu vstřícných postojů k těžbě jako takové, který Mládek odstartoval podporou prolomení limitů těžby uhlí v severních Čechách a podtrhl plánem těžby uranu na Vysočině.

Zájem zainteresovaných podnikatelských subjektů o těžbu nerostných surovin je setrvalý. I v hubených letech, kdy se náhodou podaří nějaká ložiska k vydolování nevydat, krouží těžaři nad ministerstvy a úřady, a - nikoli nepodobní supům - čekají na příhodnější dobu. Ta zřejmě právě nastala.

Načasování je to podivné. Ekonomika se po letech recese opatrně zvedá, lidé mají větší odvahu utrácet, míra nezaměstnanosti klesá, oproti loňskému jaru o procento.

Nejsme možná ekonomickým tygrem, ovšem tak zle, abychom museli za každou cenu drancovat krajinu zděděnou po předcích, a těžit své kopce a lesy, na tom zase nejsme.

Vždyť i obvyklé těžařské argumenty o nových pracovních místech, stejně jako různé lokální úplatky samosprávám v podobě podpory rozvojových programů, oprav silnic, kanalizací a čistíren vody, účinkují stále méně a lidé v dotčených regionech se těžbě spíše brání.

Moc těžařské lobby je ovšem právě tak veliká, jak veliká je moc peněz.

Viděl jsem posudek EIA (studie vlivu stavby na životní prostředí), v němž autor na třech tisících stran textu a tabulek dospívá k závěru, že z hlediska ochrany životního prostředí je pro území přerostlé lesní velkoškolky ve středních Čechách vhodnější těžba štěrku než zalesnění.

Raději to ještě zopakuji: Kolony naložených nákladních aut a těžká těžební technika jsou pro zdravý lužní les užitečnější než stromy.

To je stejné tvrzení, jako že ze zdravotního hlediska je pro pacienta nejlepší dostat AIDS nebo z finančního hlediska pro firmu skončit v bankrotu.

Nevím, co dnes dělá zpracovatel onoho znaleckého posudku, ale počítám, že zle se mu nevede. V dané těžebně šlo o štěrkopísek zhruba za půl miliardy korun.

Budou-li politici těžařům jejich cestičky uhrabávat stylem ministra Mládka, „vědecké“ argumenty pro otevření té či oné těžební lokality a použití i té nejspornější metody těžby - kyanidové loužení zlata nevyjímaje - si už těžaři opatří.

Krátký osobní postřeh na závěr. Je-li jediným lidským artefaktem patrným pouhým okem z vesmíru Velká čínská zeď, pak při pohledu z letadla na českou krajinu pozorovatele zaujme krátce po vzletu z ruzyňského letiště vápencový velkolom Čertovy schody. Měsíční krajina, na niž je zvlášť impozantní pokoukání také ze země, a to přímo od vchodu do nádherných Koněpruských jeskyní.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Máme tohle zapotřebí?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám