Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Marie Benešová jako test vlivu Hradu na Andreje Babiše – Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, kdo nyní kritizují Piráty a STAN za to, že nechtějí podpořit hlasování o nedůvěře vládě, argumentují, že Zeman vládu stejně už plně kontroluje. Jenže některé kroky vlády i Andreje Babiše ukazují, že tomu tak úplně není.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Mezi vládou a Hradem se kupříkladu vede spor o pozici Michala Koudelky v čele Bezpečnostní a informační služby, jakož i o jeho jmenování generálem. Babiš také nejednal v souladu s hradními přáními, když se vypsání tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech rozhodl nechat až na příští vládě.

Možná i proto prezident podle různých zpráv začal ve spolupráci s „hradními stranami“ – komunisty a SPD – usilovat o vyslovení nedůvěry vládě. Spoléhal přitom na to, že pro pravicovou opozici, která Babiše dlouhodobě kritizuje, bude lákadlo svržení Babiše neodolatelné.

Jenže věci se pro Hrad zkomplikovaly. Piráti a STAN, ač jsou k Babišově vládě velmi kritičtí, rozhodně nechtějí Zemanovi odevzdat politické otěže v zemi pouhých pět měsíců před řádnými volbami. Nepřesvědčily je ani argumenty koalice SPOLU o morálce a nutnosti odvahy.

Zeman tak zatím musí za své zájmy bojovat jinak než s pomocí vlastní vlády. Tvrdá odvetná opatření vůči Rusku, která oznámili Babiš a vicepremiér Jan Hamáček v souvislosti se zjištěními, že za výbuchy ve Vrběticích stáli ruští agenti, se pokusil zpochybnit ve svém projevu ke kauze Vrbětice. Tvrdil, že existují dvě vyšetřovací verze, takže by se nemělo spěchat s vylučováním Rosatomu z tendru na dostavbu Dukovan.

Moc to nezabralo. Babiš a Hamáček jeho tvrzení popřeli s tím, že vyšetřovací verze je jen jedna (ta, která mluví o teroristickém činu ruských tajných služeb na našem území). A Senát se dokonce začal zaobírat myšlenkou obžalovat Zemana z velezrady.

V té chvíli se ozvala ministryně spravedlnosti Marie Benešová, Zemanova dlouholetá politická souputnice. Podle jejích informací je prý vyšetřovacích verzí dokonce víc než jen dvě. Babiš její tvrzení sice promptně dementoval, ale to je zatím vše.

Benešová: Verzí ve Vrběticích je dokonce ještě víc

Domácí

Ve většině zemí by přitom ministryně, která takto podrazí nohy svému premiérovi, na hodinu z vlády letěla. Nestalo se, takže premiérovi podráží nohy v souvislosti s kauzou Vrbětice dál. Oznámila, že podá kárnou žalobu na Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana za to, že se účastnil brífinku o kauze Vrbětice poté, co zprávy o ruské účasti na výbuších prezentovali Babiš a Hamáček. Prý k tomu neměl puvoár, protože není dozorujícím státním zástupcem ve vyšetřování kauzy.

Jenže Pavel Zeman na zmíněném brífinku vystoupil evidentně na přání Babiše, aby se tak podtrhla závažnost celé kauzy i odvetných kroků, které naše země přijme. Jelikož je Benešová ženou Hradu ve vládě, je její útok na Zemana i nepřímým útokem Hradu na Babiše. Ten už podání kárné žaloby na Zemana rázně odmítl v osobním rozhovoru s Benešovou, ale zda se mu podaří ji zastavit, nebylo z jeho následného vyjádření jasné.

Jak zareaguje, pokud by Benešová kárnou žalobu na Nejvyššího státního zástupce „neodpískala“, bude zajímavým testem toho, jak moc má prezident Babiše takříkajíc v kapse. A tedy i lakmusový papírek ve sporu ohledně vyslovení či nevyslovení nedůvěry vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám