Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Klimatické převlékání kabátů - Matěj Široký

Novinky, Matěj Široký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve svém komentáři nazvaném Zelená panika jsem v Gretě Thunberg spatřoval především marketingový nástroj útočící spíše na emoce. To se do dnešního dne nezměnilo, spíše naopak.

Matěj Široký

Článek

Komentář Matěje Širokého Zelená panika zde.

Greta Thunberg svým projevem na půdě OSN 23. září ukázala, že se jedná hlavně o emotivní výzvu, které chybí reálné požadavky. Navíc se systematicky obrací na představitele zastupující země, které nyní patří k těm ekologicky nejvíce zodpovědným.

Greta nemluví konkrétně, nemluví o Číně, Indii a afrických zemích. Obsah její kritiky je dnes již vesměs znám a netřeba jej opakovat. Co je však na dění okolo Grety Thunberg nejzajímavější, je změna myšlení v táboře dobra.

Ještě 22. února byla Greta Thuberg vycházející hvězdou a francouzský prezident si ve svém jistě nabitém kalendáři našel čas, aby se s mladou Švédkou sešel za pozornosti všech médii. Macron tehdy vyzvedl mobilizaci mládeže neobvyklou tím spíš, že se nejedná o mobilizaci pro válečné konflikty, ale za klima. Francouzský prezident velmi ocenil výměnu názorů se slečnou Thunberg. Tuto konverzaci neváhal označit za přímou a zajímavou.

Macron však po projevu v OSN změnil radikálně názor. Pro rozhlasovou stanici Europe 1 Gretinu pozici označil za velmi radikální, která ve skutečnosti rozděluje společnost. Její kritiku, že politici nedělají nic pro ekologii, považuje za neoprávněnou, alespoň co se týče Francie a Německa, protože tyto dva státy dělají ve světě nejvíc, aby zastavily vytváření CO2.

Macron připomněl, že Greta Thunberg by se mohla zaměřit na Polsko, které využívá uhlí. Macron jednoduše pochopil, že pokud bude pokračovat i nadále, hrozí mu, že se ke žlutým vestám přidá i velmi mladá generace populace. Obecně to, že se Greta Thunberg rozhodla s dalšími 15 adolescenty podat žalobu na pět zemí, z nichž jedna je Francie, Macronovi na popularitě nepřidá.

Na tomto obratu je zajímavé, jak straníci velmi ochotně následovali obrat svého lídra a začali se předhánět, kdo Gretu více zkritizuje. Ministr školství Jean Michel Blanquer prohlásil, že vůči Gretě cití sympatie, ale zůstává ostražitý vůči její osobě. Hlavně aby její názory neovlivnily školáky natolik, aby se z nich stala depresivní generace.

Ale nejkrásnější názorovou piruetu předvedla Brune Poirson, která je ministryní ekologické změny, a právě její ministerstvo nejvíc pozoruje, co Greta Thunberg říká, protože má usilovat o přeměnu francouzské společnosti na co nejvíc ekologickou.

23. července 2019 promlouvala Greta Thunberg ve francouzském parlamentu. O její přednášku byl tak velký zájem, že přednášková místnost praskala ve švech. I přes kritiku ji francouzská vládní strana pozvala mluvit a horlivě bránila proti všem klimatoskeptikům. Brune Poirson se po přednášce chopila slova. Gretu Thunberg vyzvala k ještě většímu úsilí a vytrvalosti v boji za záchranu planety. Greta nás podle slov ministryně uvádí opravdu do 21. století. Dodává nám v každodenním životě naději, že boj za klima má smysl.

Asi se jednalo o naděje falešné. Jak jinak vysvětlit následující slova francouzské ministryně, když prohlásila v rozhovoru pro Radio France Inter na konci září, že „je důležité, aby osobnosti probouzely vědomí. Ale jaká jsou řešení, která předkládají na stůl? Nevím. Nemůžeme burcovat lidi beznadějí, která hraničí s nenávistí.“

Matěj Široký

Narodil se roku 1983 ve Znojmě do lékařské rodiny. Vystudoval průmyslovou školu v Jihlavě a VUT Brno, obor telekomunikace. V roce 2006 odešel do Francie, kde studoval filosofii na pařížské Sorbonně, v Institut de philosophie comparée a v Institut catholique de Paris. Věnuje se přednášení filosofie klasického realismu v privátní sféře ve Francii a v Česku. Spoluzaložil občanské sdružení Přátelé filosofie, které se snaží o popularizaci klasické filosofie a kritického myšlení. Od roku 2012 přispívá do českých médií recenzemi knih a komentáři, týkajícími se francouzské politické a kulturní scény.

K ministrům se hned přidali i poslanci z vládního hnutí. Jejich argumenty nebyly příliš inovativní. Spíše převzali argumenty těch, co kritizovali její přijetí ve francouzském parlamentu. Jinak řečeno progresivisté převzali argumenty „zpátečníků“: Greta Thunberg má jen 16 let, nemá odborné znalosti a je jen výtvorem médií. Škoda, že tito francouzští vládní poslanci nemají dostatek sebereflexe, protože podobně obecná kritika se dá dnes použít i proti nim samotným. Jejich názorová pirueta jen dokazuje neznalost problematiky, nízké politické podvědomí a závislost na mediální pozornosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám