Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jak to vidí Václav Klaus - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Rozhodnutí stanice Český rozhlas Dvojka nabídnout bývalému prezidentovi Václavu Klausovi pravidelné účinkování v pořadu „Jak to vidí…“ je natolik neotřelé, že bere dech. Vychází ze čtyř možných premis, které jsou na první pohled natolik neuvěřitelné, že se za nimi musí skrývat nějaký editorský záměr, který normálnímu smrtelníkovi uniká.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Tou první by mohl být velmi nepravděpodobný předpoklad, že za 24 let Klausova působení v nejvyšších ústavních postech, kdy jeho názory dnes a denně zaplavovaly média v koncentraci větší než malé, veřejnost ještě stále neví, jak Klaus to či ono vidí…

Druhá, neméně šokující premisa by mohla vycházet z předpokladu, že se je Klaus schopný názorově a intelektuálně vyvíjet. A že tudíž může překvapit po svém odchodu z funkce prezidenta něčím novým a neotřelým.

Třetí možnou, a opět těžko uvěřitelnou hypotézou je, že editoři Dvojky sice dobře vědí, že Klaus už ničím novým nepřekvapí, ale že ve společnosti ještě stále i přesto existuje jakási poptávka po jeho názorech, takže jeho účinkování ve výše zmíněném programu zvýší ČRo Dvojce poslechovost.

Čtvrtou, možná nejpravděpodobnější hypotézou je, že se ČRo snaží ukázat současnému prezidentovi Zemanovi, že když prezident nemluví vulgárně, je ve vysílání střízlivý a nekomolí angličtinu, může účinkovat ve veřejnoprávních sdělovacích prostředcích, ačkoliv jinak říká naprosté banality.

Těm, kdo rádi ušetří čas, lze nabídnout krátký, leč vyčerpávající výčet toho, čeho by se dočkali, kdyby zmíněný pořad kdy poslouchali.

1.     Evropská unie a zejména evropská měnová unie jsou opravdu, ale opravdu katastrofální omyly, horší než RVHP.

2.     Musíme hájit naše národní zájmy i náš malý státeček proti nadnárodním elitám, které  snídají v Římě, obědvají v Paříži a večeří v Kodani.

3.     Mírumilovné putinovské Rusko má v naprosté většině svých zahraničněpolitických postojů pravdu.

4.     A naopak: nejrůznější konflikty ve světě by neexistovaly, kdyby se Západ nepokoušel řešit problémy, do kterých mu nic není, jako jsou třeba genocidy a masové porušování lidských práv.

5.     Vývoj české politiky je opravdu, ale opravdu hrůzostrašný, přičemž do tohoto stavu ji rozhodně, ale rozhodně nedovedla zaručeně standardní politika ODS, nýbrž nejrůznější třetí cesty, levice a v poslední době i Andrej Babiš.

6.     Svobodu, o kterou jsem já, Václav Klaus, a moji spolupracovníci tolik usilovali, dnes dusí přebujelý stát, regulace, zákony a politická korektnost.

7.     Multikulturalismus je opravdu, ale opravdu velký omyl.

8.     Nežijeme v demokracii, ale v postdemokracii, v níž se politiku snaží dělat nikým nevolené elity, které si libují v humanrightismu, environmentalismu, NGOismu, evropeismu a další „-ismech“. Parlamentní demokracii vystřídala soudcokracie, což mne, Václava Klause, opravdu, ale opravdu trápí.

9.     Globální oteplování je výmyslem environmentalismu, což je nová totalitní ideologie.

10.                       Hlavním problémem v dobách, kdy  já, Václav Klaus ještě v politice působil, nebyla korupce, ale kritika korupce, kriminalizace podnikatelů a představy některých představitelů třetích cest, že existují špinavé peníze.

11.                       Opoziční smlouva byl zcela standardní politický mechanismus, který byl nezbytným řešením poté, co byl na mne, Václava Klause, spáchán tzv. sarajevský atentát pod taktovkou havlovského Hradu, Tošovského ČNB a Luxe. Atentát vykonali na objednávku těchto sil Ruml s Pilipem.

12.                       Václav Havel byl kryptokomunista.

13.                        K revoluci v roce 1989 nepřispěl disent, což byli ostatně jen Západem vydržovaní elitáři, ale „masa mlčících občanů“, která režim porazila svou pasivitou a chatařením.

14.                        Prezidentská amnestie z ledna 2013 byla zcela standardní a jejím účelem opravdu, ale opravdu nebylo osvobodit prominentní tuneláře a defraudanty, které jsem politicky stvořil já, Václav Klaus.

Pokud jsme v tomto výčtu na něco zapomněli, určitě zjistíte, že už jste to od exprezidenta také slyšeli stokrát.  I tak popřejme neotřelému nápadu ČRo Dvojka hodně úspěchů!

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám