Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Co jsme ještě ochotni strpět? – Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsem přesvědčen, že plíživě dochází k největšímu útoku na svobodu slova po roce 1989. A situace je vážná.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Protože rezistence českých demokratů (abychom si rozuměli – myslím lidi s demokratickým cítěním, nikoli politické šíbry, co se za demokraty vydávají) je slabá a existují desítky vlivných osob i organizací, které velmi agresivně podporují utahování šroubů, zastrašování a umlčování.

Ve chvíli, kdy se jiné názory začínají označovat jako dezinformace, jsme na prahu totality.

Ve chvíli, kdy se návrh zákona s desítkami podepsaných poslanců označuje jako hybridní útok na Evropskou unii, nějak mi přestává připadat smysluplné argumentovat. Ale dnes ještě teda „hybridní“ komentář napíšu.

Budu se držet faktů, která zveřejnila v uplynulém týdnu naše média a lze je nalézt na stránkách Evropské komise (ec.europe.eu).

Zaprvé: EU zřídí za mnoho desítek milionů několik desítek pracovních míst cenzorů. Tedy v novodobém newspeaku „úředníků strategické komunikace zaměřené na potírání vlivu dezinformací“.

V románu George Orwella „1984“ se to jmenovalo Ministerstvo pravdy. Orwell byl geniální autor, ale s letopočtem se naštěstí netrefil – prožil jsem svůj dospělý život ve svobodě. U svých dětí si tak jist nejsem. Trend jest děsivý.

Zadruhé: EU se na bázi kodexu (rovněž visí na stránkách) spojila s technologickými giganty (Facebook, Twitter, Google a Mozilla), aby cenzurovala internet. Smyslem je především zajistit odstraňování „závadného“ obsahu. Ve Francii již Macronovo úředníci měli možnost přímo kontrolovat procesy Facebooku, zda jako aktivně a usilovně vše maže a nevhodné (závadové) osoby blokuje/vyhazuje. Kontrola snad ještě probíhá – každopádně se mi její výsledek nepodařilo dohledat.

V Německu (zákon) hrozí internetovým provozovatelům drakonické tresty, pokud nechají vyvěšen „nevhodný“ obsah.

Zatřetí: EU z peněz daňových poplatníků bude dotovat vybraná „důvěryhodná“ média v jednotlivých zemích. Chtějí podporovat (opět desítky milionů) „šíření kvalitního zpravodajského obsahu“. Program „Kreativní Evropa“ má mj. za cíl strukturální změny v mediálním sektoru.

Za Goebbelse se tomu říkávalo „propaganda“.

Když jsem byl v pubertě a byla „přestavba“, často člověk slýchal: „Kritizovat se může, ale konstruktivně!! Jinak je to trestný čin pobuřování.“ Rozdíl mezi povolenou kritikou a pobuřováním rozhodoval většinou asi nějaký okresní tajemník a dal to pak vyřídit Státní policii.

Teď je to úplně jiné. Co je dezinformace a co je „kvalitní zpravodajský obsah“, rozhodnou úředníci Evropské služby pro vnější činnost (viz bod zaprvé).

No a ta policie? V uplynulém týdnu prošel sněmovnou (já byl proti, bylo nás ale asi jen 40) prvním čtením zákon o zřízení „Evropského žalobce“ a jeho lokálních pomocníků v jednotlivých zemích. Této „unifikace“ se (dle předkládajícího ministra) neúčastní Polsko, Maďarsko, Británie, Švédsko a Dánsko. My jo. Nevím, kdo to v Bruselu odkejval a kdy – asi ještě spíš Sobotka než Babiš, ale čert ví. Evropský zatykač už prošel sněmovnou na podzim.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Ale nebojte se. Bude klid na práci a taky takový to „budování“. A plány hybridních dezinformátorů zhatí – naši vepři boubelatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám