Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Český stát v zrcadle dua Babiš–Zeman – Jiří Pehe

Je těžké budovat v zahraničí pozitivní obrázek České republiky, když v jejím čele stojí hlava státu, která je na Západě vnímána nejen s pozdviženým obočím nad tím, jak se prezentuje, ale i jako sabotér společných západních postojů. A premiérem země je osoba vyšetřovaná Evropskou komisí kvůli svému střetu zájmů a urážející evropské politiky, kteří jí to připomenou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Prezident Zeman opakovaně vysílá směrem k našim spojencům signály, že mu nelze důvěřovat. Když západní země schválily sankce proti Rusku po okupaci Krymu, Zeman se ihned pustil do jejich zpochybňování.

Při návštěvě Izraele pro změnu sliboval v rozporu s oficiální politikou vlády, respektující postoj EU, že se zasadí o přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. A podobně se choval, když při návštěvě Srbska Zeman před pár lety sliboval, že se zasadí o „oduznání“ Kosova coby samostatného státu. Nedávno, aniž by se poradil se spojenci v NATO, se omluvil za bombardování Srbska letectvem NATO, které Česká republika v roce 1999 pod jeho vedením posvětila.

Jako zcela matoucí pak musely být mezi našimi spojenci vnímány jeho výroky ke kauze, v níž se ruští agenti pokusili v roce 2018 zavraždit bývalého agenta Skripala s použitím nervového jedu novičok. Zeman si chtěl v souladu s ruskou propagandou nechat prověřit, zda se novičok nevyrábí u nás. A podobně nedávno zpochybnil vládní verzi vyšetřování výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014. Podle vlády za nimi stáli ruští agenti.

Není tedy asi divu, že když tentýž prezident vyjádří podporu a obdiv běloruské aktivistce a bývalé prezidentské kandidátce Svjatlaně Cichanouské, ptají se zahraniční novináři, zda se snad nějak názorově nerozešel s Vladimirem Putinem, který stojí za běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem, proti němuž Cichanouská bojuje.

Premiér Andrej Babiš pro změnu dělá České republice ostudu odmítáním zabývat se svým střetem zájmů. A také nevybíravým útočením na každého, kdo ho ze střetu zájmů obviní.

Evropský parlament přijal velkou většinou rezoluci kritizující Babišův střet zájmů a vyzývající EK, aby ho informovala, jak konkrétně chce česká vláda tuto situaci napravit. Babiš by podle EP neměl rozhodovat o otázkách evropského rozpočtu nebo zemědělských platbách. Buď by se neměl účastnit jednání lídrů EU o těchto věcech, nebo by měl rezignovat. Firma Agrofert by dle rezoluce neměla dostat žádné platby z evropského rozpočtu, včetně přímých zemědělských plateb, které zatím pobírá, pokud bude Babišův střet zájmů trvat.

Babiš nadále tvrdí, že v žádném střetu zájmů není, vše je to prý jen politický hon na něj před českými sněmovními volbami. V nedávném vystoupení ve Sněmovně naznačil, že se dokonce nebude zdráhat útočit na EU coby na instituci, která se údajně vměšuje do našich vnitřních záležitostí. Co na tom, že EU má plné právo kontrolovat, jak se nakládá v té které zemi s penězi evropských daňových poplatníků, a zda si z evropských fondů někdo takříkajíc nepřikrádá.

Prestiž Česka nemůže ve světle Zemanova a Babišova jednání neutrpět. Bude trvat možná roky, než se nám podaří smýt nálepku země prolezlé korupcí. Jakož i země, která v postavách svých nejvyšších představitelů tíhne k Východu spíše než k Západu, do jehož ekonomických a bezpečnostních struktur jsme se sami dobrovolně přihlásili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám