Hlavní obsah

GLOSA: Ohlédnutí za okurkami - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Okurková sezóna není pověra ani výmysl líných novinářů. Prázdniny má v létě parlament, soudy, dovolené si vybírají i ostatní profese. Kauzy stojí.

Josef Koukal

Článek

Určitou náhradu skýtají sezónní témata, v letošním roce zejména extrémně teplé a suché počasí a pochopitelně vážná situace s invazí uprchlíků. V letech bez extrémů jsou tu stále slimáci, housenky, komáři, vosy a další havěť, která o prázdninách obyčejně „útočí“. A pak je zde už třetím rokem prezident republiky, který přinejhorším vždycky něco peprného řekne.

Okurková sezóna je rájem píáristů, lidí, kteří se snaží v žoldu nejrůznějších firem dostat do novin něco, s čím by se jindy nechytli. Z letošní sbírky nejrůznějších nabídek na zajímavé články hodnotím nejvýš tu od velké kosmetické firmy.

Nejprve mi přišla mailem. Zda mám zájem uskutečnit interview s panem ředitelem. Bral jsem to jako omyl, nejspíš jsem se propadl do něčího adresáře.

Slečna asistentka mi však o dva dny později volala, jak to bude s tím rozhovorem.

Otázal jsem se, zda ví, o čem tak zhruba píšu. Že proti rozhovoru s panem ředitelem nic nenamítám, ovšem za předpokladu, že mu hrozí nějaký hodně vysoký trest za závažnou kriminální činnost. Prostě jsme se nedohodli.

Někdy není na škodu podívat se na domácí politické a ekonomické problémy s odstupem. Když jsem před jedenácti lety strávil půl léta v USA, zajímal jsem se i o to, kolik zpráv z Česka zaznamenám. Pro připomenutí, tehdy u nás řádilo to, čemu se říká vládní krize, skončila vláda Vladimíra Špidly, země byla poměrně dlouho bez premiéra, nakonec situace vyústila do jmenování kabinetu Stanislava Grosse.

V amerických médiích jsem zaznamenal zprávy dvě. V semifinále fotbalového Eura jsme prohráli s Řeckem a Eva Herzigová se svlékla pro Playboy.

Zajímal jsem se i o krajanské noviny, v New Yorku jsem se setkal s jejich vydavatelem. Přejaté články z českých médií, mezi nimiž jsem našel i některé své, by se daly charakterizovat klíčovými slovy: Václav Havel, restituce, makroekonomická data.

Okurková sezóna, kdy se lidé zajímají víc o odpolední teploty, přemnožený hmyz a výskyt sinic na veřejných koupalištích, možná odráží závažnost některých problémů, jimiž se máme po zbytek roku ve zvyku trápit.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Karel Čapek zahajuje svou slavnou Válku s mloky líčením okurkové sezóny. Dva redaktoři Lidových novin posedávají v restauraci a čekají, co vydá ČTK, než narazí na nenápadného námořního kapitána, který jim vypráví příběh o podivných tvorech, které objevil. Článek vzniká z nouze a vlastně předznamenává světovou krizi. Takže kdoví, co v té letošní letní nudě možná zapustilo kořeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám