Hlavní obsah

GLOSA: Memento pro diplomaty - Jan Martinek

Novinky, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Pokud by se 17. listopadu komunisté postavili demonstrantům rychle čelem jako soudruzi v Číně na náměstí Nebeského klidu, kde je prostě postříleli, tak měli klid.“

Foto: Právo

Jan Martinek

Článek

Takový výrok (který dodnes můžeme v různých obměnách slyšet od radikálních spoluobčanů) by bývalého studentského vůdce a jednu z tváří listopadové revoluce Václava Bartušku jistě právem rozezlil.

A přesto právě on, dnes diplomat (z čehož vyplývá, že by se alespoň měl vyjadřovat diplomaticky), vypustil nedávno slova velmi podobná. Ba co hůř – jeho slova zkrátka zní tak, že schvaluje upalování žen a dětí.

„Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid,“ řekl doslova Bartuška.

Jeho slova jsou dokonce mnohem tvrdšího kalibru než z kontextu vytržený výrok o humanitárním bombardování, kvůli němuž jeho autora, exprezidenta Václava Havla, odpůrci dodnes nenechají v klidu spát.

Věřme mu, že nic takového nemyslel – protože žádný soudný člověk snad doopravdy neschvaluje upalování lidí, byť ve válce – ale slovo je slovo, a jakmile je jednou na papíře či na obrazovce, nedá se vzít zpátky.

Jan Martinek

Politický reportér, komentátor a sloupkař deníku Právo. Zabývá se především českou politikou a sociálními tématy, blízká je mu oblast náhradní rodinné péče. Dříve působil v Lidových novinách a v Euru, krátce se také živil jako redaktor a šéfredaktor bulvárního serveru. V redakci Práva je od roku 2012.

Je dobře, že se alespoň pokusil své výroky vysvětlit, ačkoliv ani jeho výmluvy, že novináři s jeho slovy nějak manipulovali, nezní přesvědčivě. Je také dobře, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek tvrzení svého podřízeného razantně odsoudil. Snad tato kauza bude v Černínském paláci sloužit jako výstražné memento pro všechny jeho zaměstnance, aby pokud možno nezapomněli, že jsou diplomaty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám