Hlavní obsah

GLOSA: Lid se baví - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí bylo v českém éteru zase jednou veselo. To když soud prvního pražského obvodu zveřejnil odposlechnuté soukromé telefonáty Jany Nagyové a Petra Nečase.

Josef Koukal

Článek

Tak to vidíte, jakého jsme měli premiéra. Bábovka, a ne politik! Milenka s ním jednala jako s onucí a on si ji nakonec ještě vzal, bačkora. To bylo asi tak hlavní sdělení.

Průměrně vychovaný čtenář si však jistě položil otázku, do jaké míry bylo tohle ponižující a skrz naskrz trapné divadlo nutné. Soud vysvětlil potřebu zveřejnění nahrávek jakýmsi dokreslením vztahu dominantní ředitelky premiérova kabinetu a jejího formálního šéfa.

O jeho asymetričnosti však dávno nikdo nepochybuje, popsala jej řada svědků, zaměstnanců úřadu vlády, lidí z premiérova okolí. Nehledě na to, že část přepisů nahrávek záhadně unikla ze spisu už před rokem a národ se jimi bavil dávno před tím, než zazněly u soudu.

Co nového nám sdělily v pondělí zveřejněné odposlechy? Nic. Nagyová na nich v hysterickém výstupu nadává Nečasovi, ubohými urážkami častuje jeho tehdejší manželku, expremiér se unaveným hlasem kníkavě brání. Nedomlouvají žádný zločin, nekšeftují s funkcemi, nedohadují zneužití žádné zpravodajské služby.

Soudy, které jsou jindy tak opatrné, aby se veřejnost nedozvěděla zbytečně mnoho, zde najednou sypou z rukávu takto citlivý a důvěrný materiál jen „pro dokreslení“.

Ještě v živé paměti přitom zůstává, jak soudce pražského městského soudu poslal novináře za dveře, když měl znalec hovořit o závislostech Romana Janouška. Ten byl přitom v kauze své „dopravní nehody“ obžalován z pokusu vraždy, jehož se měl dopustit právě pod vlivem návykových látek.

Jsou úkony, které se provádějí zásadně za zavřenými dveřmi. Například výpovědi dětí či obětí trestných činů, které utrpěly těžké psychické následky. V jiných případech je to na zvážení soudce.

Pondělní představení možná mnohem víc než operetní vztah premiéra s podřízenou dokresluje jinou věc. Urputnou snahu ukázat, že dva roky starý zátah stovek samopalníků v bytech, kancelářích, bankovních sejfech a nakonec i na úřadu vlády něco odhalil.

Mělo jít o rozbití korupční sítě, jaké porevoluční Česko nepamatuje. A výsledek?

Zatčené exposlance ODS už stát s omluvou odškodnil, Ivo Rittig dosavadní výsledky vyšetřování pobaveně glosuje na Twitteru, ostatní „korupčníci“ se zdají být v klidu.

Místo toho jsme se dozvěděli, že Nagyová nezdanila kabelky, které jí nosili prominenti cestou k Nečasovi, a vojenská tajná služba je parta diletantů, která poslouchá sekretářku.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Na to, jak výpravnou show pistolníci Roberta Šlachty přede dvěma lety předvedli, je však Nečasovic domácí realityshow slabou náplastí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám