Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: ANO, už je lépe, čas odejít – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Hnutí ANO stojí a padá na premiéru Andreji Babišovi. Bez něj by nebylo ničím, protože on je jeho hlava, vůdce a největší volební tahák. V něm největší lákadlo představuje slogan „bude líp“. Poslední statistická čísla ukazují, že lépe už je, takže v podstatě je splněno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Průměrná mzda stoupla a přesáhla hezkých 32 tisíc korun. Dokonce i medián mezd se zvýšil. To znamená, že přesně polovina lidí bere přes 27 tisíc v tvrdé české měně. Minimální mzda také vzrostla. Důchodci dostali přidáno, lidé pobírající rodičovský přídavek přidáno dostanou. A to všichni, nejen ti s dětmi narozenými po novém roce.

Takže lépe už je. Ovšem podle předpovědí mezinárodních organizací, v čele s OECD o moc lépe už nebude. Česká ekonomika má zpomalit stejně jako ta celosvětová. Neblaze na ni dopadají také obchodní války rozpoutané Spojenými státy a nedostatek pracovní síly na domácím trhu práce. Povinné výdaje státu, které Babišova vláda s velkým přispěním ČSSD zavedla, ovšem zůstanou. Budou se muset platit.

Pro Babiše, Hamáčka a celý vládní ansámbl by bylo výhodné, kdyby starost o budoucí výdaje převzali jiní. Ostatně velkou část zisku generovaného českými lety růstu HDP už stejně rozdali. Za to si zaslouží dík, protože i občané by měli něco mít z prosperity. Pokud tedy Andrej Babiš odejde teď, odejde středem s aureolou úspěšných let. Navíc se zbaví toho, co neustále označuje za kampaň proti své osobě i rodině.

Stávající premiér by se na všechno mohl vykašlat a žít život správného miliardáře. Jachta, moře, ostrovy, pláže, hromadění bohatství. Nemusel by poslouchat, že se drží funkce, protože chce ovlivňovat trestní řízení vůči své osobě i svým bližním. Ono stejně toho asi moc zatím ovlivnit nedokázal, protože mu tepláky hrozí pořád. Takže marná snaha, akorát nervy. S lidmi v ulicích a neustálým povykem opozice se stejně špatně vládne.

Jestliže premiér hodí ručník do ringu a odkráčí středem, mohou být předčasné volby nebo k moci přijde náhradník. Strana, která vyhrála volby, má totiž právo vládnout, v čele kabinetu ovšem nemusí být její předseda. Babišem zvolený člověk se tak může opřít o výsledek voleb posledních. Případné předčasné volby znovu rozdají karty a donutí opozici přijít i s jiným programem než „Antibabiš“.

Pro nás občany by to bylo ale nejlepší, protože momentální kauza s unijními dotacemi škodí celé zemi. Celosvětová média o ní píší, protože už samotné podezření z neoprávněného nakládání se společnými penězi celé unie přesahuje určité meze. Představme si daňového poplatníka v zemi, která je čistým plátcem do unijního rozpočtu. Teď poslouchá, jak ve „východní Evropě miliardář tyje z jeho daní“.

Andrej Babiš by v zájmu státu měl odstoupit, předat žezlo dál a my bychom mu s díky měli z celého srdce přát život spokojeného miliardáře. Pokud je Babiš nevinný, vždy se bude moci vrátit. Pak se bude zdát jako oběť cizí vůle a může vyhrát ve volbách ještě víc než doposud.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Když Andrej Babiš odejde, všem vezme vítr z plachet. A bude za frajera, protože řekne „má nevina se dokáže a v dobrém na mě budete vzpomínat“. Odchod neznamená nepřímé přiznání viny, ale odvahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám