Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Skláníme se před jejich výjimečností

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Všude Čaputová, Čaputová, můžou se z ní zbláznit. My snad nemáme výjimečné političky? Je tady nějaká kampaň, že to nikdo nechce povědět. Tak se ozývám a budu je vyzdvihovat.

Slováci teprve budou mít prezidentku, ale my už máme dvě hejtmanky z ANO! A jak jsou výrazné! Ruku na srdce, kdo zapomene na karlovarskou Janu Mračkovou Vildumetzovou poté, co slyšel slova, jimiž se nedávno loučila s panem prezidentem a svou vřelostí a laskavostí rozněžnila nejedno srdíčko?

Řekla mu: „Vaše bonmoty, postřehy a především váš přehled je fascinující a nezapomenutelný. Skláním se před vaší moudrostí a věřím, že opět za čas budu moci říci: ‚Vítejte u nás, pane prezidente‘.“ Hnidopichové už chystají kampaň, že to prý ukradla prosté paní z berounského náměstí. A i kdyby to byla pravda? Cožpak nemá opravdický politik, který maká pro všechny, nasávat rozumy přímo z lidu?

Paní Mračková Vildumetzová není naše jediná ženská politická hvězda. V přátelské konkurenci s ní vystupuje jiná hejtmanka za ANO, Jaroslava Pokorná Jermanová ze Středočeského kraje. Také ona se pevně drží linie strany, vlády a s nimi spřáteleného lidu. Každý, kdo s těmito entitami dýchá, přece ví, že za všechno může kdo? Správně, Kalousek. A to i tam, kde by ho normální člověk nikdy nehledal. Jenže každý taky ví, že svět je zpotvořený Kalousky, Sorosi a dalšími nepřáteli lidu, kteří mají svá chapadla všude!

Paní hejtmanka Pokorná Jermanová to jen svým nejnovějším prohlášením potvrdila a ujistila své příznivce, že věci jsou tam, kde mají být zde. A teď ať mi nějaký čaputovec řekne, jestli je něčeho tak výjimečného schopna ta jejich Zuzana!

Ostatně naše citované politické ženy mají, pokud jde o formu a obsah veřejných projevů, od koho učit se, učit se, učit se. Je to ten muž, jehož moudrost je nad jakékoli chápání. Včera to brilantně potvrdil ve Vídni a kdybych měl tu moc, nařídil bych povinné přečtení tohoto skvostu, jímž český stát zastupoval navenek! zde.

Leonid Brežněv v posledních letech vládnutí už jen přijímal další metály a dojatě líbal všechny, kdo neutekli. Mluvil krátce a pouze z papíru od poradců. Boris Jelcin byl aktivnější zde. Tento druh vládců popsal už dávno strážmistr Flanderka: „Pamatujou, bábo, že každý císař a král pamatuje jen na svou kapsu, a proto vede válku, ať je to třebas takový dědek jako starý Procházka, kterého nemohou už pustit z hajzlu, aby jim nepodělal celý Schönbrunn.“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám