Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ať žije budelíp!

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Senát Parlamentu ČR považuje účast Andreje Babiše ve vládě ČR do konce vyšetřování podezření z dotačního podvodu ve věci společnosti Čapí hnízdo za nepřijatelnou.“ To už není novinářská reportáž.

Horní komora dnes stanovisko přijala poté, co jí Babiš nepřišel poskytnout vyjádření k informacím o pobytu svého syna na Ruskem anektovaném Krymu. Usnesení podpořili i senátoři vládní ČSSD. Zdrželi se zástupci ANO.

Mimo senátní usnesení a ještě před ním doplnil dění kolem Babiše a jeho nejstaršího syna rozhovor s Petrem Protopopovem zde.

Je dost dlouhý a každý nechť posoudí, jaký obrázek z této výpovědi vyvstává. Jedna věc je ale nápadná. Protopopov nyní tvrdí, že už žádné další vyjádření neposkytne. Ale promluvil předtím, a co řekl v nestřeženém okamžiku, je zaznamenáno zde.

Na důvěryhodnosti to jeho vyprávění nepřidalo. Ve chvíli, kdy píšu tento článek, ukazuje anketa u rozhovoru, že mu uvěřilo 28,9 % čtenářů, 2,5 % to nedokázalo posoudit, ale že jeho verzi neuvěřilo 68,7 % účastníků ankety.

Ve středu vydala výsledky svého bleskového průzkumu agentura Median. Zhruba 43 % dotázaných důvěřuje a považuje za závažné nové informace, že syn Andreje Babiše musel odjet do zahraničí, aby nemusel vypovídat. Čtvrtina lidí této informaci nevěří (26 %) a menšina jí věří, ale nepovažuje ji za závažnou (11 %). Zbytek neví či informaci nezaznamenal.

Velmi podobně hodnotí respondenti obecné podezření, že Andrej Babiš se snaží, aby jeho blízcí nemuseli vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Jako poměrně důvěryhodné a závažné jsou také hodnoceny informace o provázanosti lékařky Babišova syna a hnutí ANO (38 % důvěřuje a považuje za závažné). Výzkum se uskutečnil 13. a 14. 11. 2018 na vzorku 1015 respondentů smíšenou metodikou on-line a osobního dotazování.

Babiš od začátku se silným důrazem, který chvílemi vypadá jako přemrštěný, chce odvést kauzu od věcných otázek a nastolit vyhrocené emotivní vnímání. Cílem je zjevně jeho elektorát, protože působit na tu část společnosti, která Babiše zásadně odmítá a zároveň nedá na brnkání na city, by bylo pro premiéra plýtváním časem a energií. Ale zatím si nemůže Babiš připsat výrazný úspěch. Zvláště se to z hlediska jeho prospěchu pokazilo poté, co poskytl svůj bizarní rozhovor Petr Protopopov.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Současně platí, že v rovině reálné politiky doposud nevzniklo nic, co by premiéra donutilo k odstoupení. ČSSD se ještě nerozhodla, co s účastí ve vládě. Babiš může zároveň doufat, že ho podrží voliči, kteří se za ním shromáždili pod heslem Ať žije budelíp!. Jsou to potomci šťastných obyvatel ukázaných zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám