Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Cvičení na hrazdě, seskok se blíží

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Sledujeme v těchto hodinách politické cvičení na hrazdě, které provádí premiér Andrej Babiš. Zatím neveřejně, jen v přítomnosti postupně Jana Hamáčka, Tomia Okamury a Vojtěcha Filipa. Babiš je velmi dynamický, takže od něj nemůžeme očekávat statický svis (neplést se souvisem!). Je v pohybu.

Začal již včera, a to veřejně. Moře za Babišovými zády v Palermu slyšelo projev plný hry na city a útoků na novináře. Odpověď dostal zde. Pokud má někdo zájem o opak zadržovaných slz a vyšroubovaného hněvu, má další šanci zde. A také zde.

Babiš ale stále cvičí. Je logické, že z hrazdy nechce spadnout tak, aby si natloukl. Jak známo, je zásadní podmínkou zdařilého seskoku optimální počet žíněnek, které jsou předem připraveny v místě dopadu. Na tom premiér podle všech dostupných informací maká, až se z toho musel omluvit na jednání Sněmovny – právě z pracovních důvodů.

Ve chvíli, kdy píšu tento text, není známá definitivní reakce vládní ČSSD na poslední vývoj. Zato šéfové komunistů a SPD se již vyjádřili. Vojtěch Filip má štěstí, že jako správný komunista nesmí věřit na vzkříšení. Představte si, že by se Lenin probral v mauzoleu, vyšel ven a napadlo by ho, aby se jel podívat, jak si vedou jeho soudruzi v České republice.

Filipa by určitě pochválil za obsah politiky. Vždyť sám vyzýval bolševiky, aby využili hamižnosti kapitalistů, kteří jim prodají provaz, na němž je bolševici následně oběsí. Ale ta forma… Vrchní komunista veřejně bránící vrchního velkokapitalistu až k důkladnému olízání všech šmouh, to že je nějaká cesta k světlým zítřkům?

Tomio Okamura je zas šampionem bezelstnosti. Včera odpoledne se přidal k opozičním klubům ve Sněmovně, které se dohodly, že budou iniciovat mimořádnou schůzi pro vyslovení nedůvěry vládě. Večer již ohlásil jiný postoj, který zopakoval dnes po schůzce s Babišem. Že prý chce, aby vláda padla, ale jen proto, aby SPD zaujala v novém kabinetu místo, které teď patří ČSSD. Okamura dělá super švihy a tváří se u toho radostně.

A právě bubákem Tomia ve vládě může Babiš účinně strašit sociální demokraty. Vzpomeňme si, jaký byl hlavní důvod stoupenců účasti ČSSD ve vládní koalici, kteří nakonec ve straně zvítězili. Že budou vidět a dostanou šanci protlačit některé programové body do vládních rozhodnutí. A teď že se místo nich bude jako měsíček na hnoji usmívat z vládních křesel Okamura? To je faktická noční můra.

Žíněnky má Babiš rozložené. Seskok musí přijít už brzy.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám