Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Podstata problému Taťány Malé – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrej Babiš nám po celou dobu své politické kariéry slibuje, že za jeho premiérování zažijeme vládu odborníků. Odborník by ovšem měl v dobrém a žádoucím smyslu být především člověk schopný, nikoliv všehoschopný. Odborník by měl být také schopný poučit se z chyb minulých, a to nejen svých, ale i cizích. Platí to i pro kauzu vysokoškolských diplomů poslankyně Taťány Malé.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

V tomto ohledu není potřeba argumentovat případy ze zahraniční. Třeba Německem, kde kvůli obvinění z plagiátorství odstoupil nejeden nadějný politik. Ale také třeba dva ministři vlády. Konkrétně šéf resortu obrany Guttenberg a ministryně školství Schavanová. My jsme občané České republiky a můžeme si dobře posloužit příklady z našich luhů a hájů.

Ne snad, že by u nás politici kvůli různým podezřením odstupovali tak snadno jako v déle fungujících a rozvinutějších demokraciích. Právě naopak. U nás jsme si už vytrpěli mnohé v důsledku promrhaného času, který jsme strávili poslouchání různých výmluv. V duchu hesla zatloukej, zatloukej, a když tě chytí, zase zatloukej.

A nejde jen o nějaké domy, byty, podezřelé financování stran, podíl na defraudaci evropských fondů, městských a státních rozpočtů. Naši politici se zkrátka tradičně snaží vydržet u moci, která je láká, co to dá.

Nu, ale proč to píši. Probírají se diplomové práce poslankyně Taťány Malé, která měla před lety opisovat. Dokonce i Mendelova univerzita už prohlásila, že asi práce není v pořádku. A přiznala to také Panevropská univerzita v Bratislavě, na níž měla novopečená ministryně spravedlnosti získat právnické vzdělání.

Ale ruku na srdce, přece jen je to dávno. Každý, kdo studoval, ví, že citovat se má a jestli Malá opomněla, tak jí prostě tituly mají buď vzít, nebo má dělat zkoušky znovu, na veřejné univerzitě.

Problém je v něčem jiném než v diplomech. Ještě bych snad dokázal pochopit argumentaci, že byť je Malá specialistka na chov králíků a titul nemá z žádné slovutné právnické univerzity, že to nevadí. Že ve vedení ministerstva má být manažer.

Jenže právničina a vše s ní spojené je jaksi profesní záležitost jisté specializované komunity lidí, kteří si vedení ministerstva spravedlnosti vážit musí. Takže teze o ministrovi manažerovi neplatí. Vrabci na střeše si cvrlikají, že už teď probíhají různé řízené úniky, kdy novináři dostávají různé informace o šéfce spravedlnosti. Právě z prostředí profesionálního právnictví.

Malá si ani nepřidala svými slovy o možnosti odložit stíhání svého šéfa v kauze Čapí hnízdo o čtyři roky. I to právníkům kroutilo střevy. Problém je také její spojení s insolvenčním kšeftem. Problém je její nedostatečná praxe. A její očividná nezdravá nekritická náklonnost k jejímu stranickému i vládnímu šéfovi.

Samotná podstata problému ovšem netkví v její osobě. Podstatou problému je, že za její výběr nese plnou odpovědnost premiér. Ten mohl předem vědět, že Malá má rozhodně našlápnuto stát se předmětem různých pochyb a afér. Měl také vědět, že odbornice na králíky patří spíše na ministerstvo zemědělství nebo k něčemu, co je s ním spojené.

Protože ani pořádný titul ani praxi v oboru práva Taťána Malá prostě nemá. Tímto prizmatem nahlíženo je nominace poslankyně do čela ministerstva spravedlnosti výrazem vlastnosti, kterou není vhodné, aby premiér mé země měl - špatného odhadu, špatné předvídavosti a dávání funkcí za odměnu. Angažmá Taťány Malé je prostě dlouhodobě neudržitelné. Čím dříve si to uvědomí ona sama i Andrej Babiš, a oba se poučí z minulosti svých předchůdců, tím pro všechny lépe.

Mimochodem, i Babiš přece musí vědět, že se nominací Malé stal zranitelnější.

Anketa

Věříte, že Taťána Malá bude dobrou ministryní spravedlnosti?
Ano
7,4 %
Ne
92,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 27 čtenářů.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám