Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zemanova pomsta bude sladká - Jiří Pehe

Právo, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už je Miloš Zeman znovu zvolen prezidentem, nebo ne, dosyta si užije toho, co má velmi rád: pomsty. Pokud zvolen nebude, pomstí se Jiřímu Drahošovi a jeho voličům tím, že jim zanechá dědictví v podobě jmenování Andreje Babiše premiérem. Pokud zvolen bude, měl by se začít pomsty bát Babiš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Zeman už oficiálně oznámil, že nebude-li zvolen, nebude vyžadovat 101 podpisů jako důkaz většinové podpory pro vládu a Babiše do konce února jmenuje premiérem. Neřekl ale, což je důležité, že by postupoval stejně, pokud zvolen bude.

Číst to lze tak, že svému případnému nástupci ve funkci prezidenta i té části národa, která přispěje k jeho případnému nezvolení, to chce takříkajíc ještě na poslední chvíli „osladit“. Ví, že prezident Drahoš už by Babišovo jmenování nemohl zvrátit, takže se s ním bude muset potýkat až do případného nevyslovení důvěry jeho druhé vládě, k čemuž by ale musely přispět i strany, které podpořily Zemana – komunisté a Svoboda a přímá demokracie.

Všimněme si, že o tom, že by přestal vyžadovat pro Babišovu vládu většinovou podporu a jmenoval by ho v únoru, Zeman nemluví ve scénáři, kdy zvolen bude. A Babiš by měl zpozornět.

Je totiž dost pravděpodobné, že v takovém případě Zeman začne hrát politické šachy a vyřizovat si s ním účty. Nebude ho už k ničemu potřebovat. A výroky, které si Babiš dovolil na adresu Zemana a jeho spolupracovníků po prvním kole, Zeman nikdy nezapomíná. Navíc na dvorku v nejvyšším patře moci může být kohout jen jeden.

Abychom ale Zemanovi nepřipisovali jen nízké pudy, jako je pomstychtivost, je třeba dodat, že se za jeho nabídkou dvou různých postupů při jmenování příští vlády skrývá i chytrá, i když cynická kalkulace. Osloví totiž i některé své odpůrce.

Jelikož totiž mnozí z nich shodou okolností „nemusejí“ Babiše ještě více než Zemana, říká jim vlastně, že když ho budou volit, a on se tak stane znovu prezidentem, nemá Babiš nic jisté. Pokud ho naopak pošlou definitivně na Vysočinu, budou mít za premiéra Babiše. Mohou si tedy vybrat.

Jediným rizikem zvolené taktiky jsou voliči ANO. Ti z nich, kteří si přejí Babiše ve funkci premiéra za každou cenu, by si totiž mohli Zemanův vzkaz mylně vyložit tak, že je vlastně lepší Zemana nezvolit.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám