Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jak diskutovat s Babišem - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po zhlédnutí první velké televizní debaty představitelů největších politických stran před nadcházejícími volbami na TV Seznam.cz je možné doporučit představitelům stran tradičních, jak odpovídat Andreji Babišovi. Ten v první debatě předvedl vše, co se zřejmě ještě chystá mnohokrát zopakovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Za všechny neúspěchy, selhání i korupci až v posledním čtvrtstoletí mohou podle Babiše tradiční strany, zejména ODS a ČSSD, později i TOP 09. To ony tady, jak prohlásil ve sněmovní debatě o jeho vydání k trestnímu stíhání, prý vytvořily obludnou korupční hydru, která dusí celou zemi. Nyní se ho chtějí zbavit, protože chce tuto hydru rozbít.

Jinými slovy: v jeho osobě přichází spasitel, který vše napraví. A této role se prý může zhostit, protože s tím, co dosud bylo, nemá on sám skoro nic společného. Dokonce, zdá se, ani s tím, co se nepovedlo v uplynulých třech letech, kdy byl ministrem financí a místopředsedou vlády. Jenže v podsouvání této interpretace je zároveň nejzranitelnější.

Bylo proto s podivem, že už ve zmíněné televizní debatě se ho představitelé ODS (Zbyněk Stanjura) a ČSSD (Lubomír Zaorálek) nezeptali, jak dokázal oním údajně strašným systémem a chapadly korupční hydry proplout v posledních 25 letech tak, že se z pracovníka komunistického zahraničního obchodu vyšvihl až na druhého nejbohatšího muže v zemi.

Vždyť pokud bylo opravdu vše prolezlé korupcí a neschopností, jak proboha dokázal Babiš neustále bohatnout, aniž by byl součástí systému, na němž teď nenechá nitku suchou? Nechtěl by nám konečně vysvětlit, jak a za co si pořídil Agrofert? A proč chodil na večírky i narozeninové oslavy s tehdejšími nejprominentnějšími politiky a stýkal se s bossy podsvětí, když se mu celý ten systém morálně tak hnusil?

Druhý argumentační faul se týká stavu naší země. Ano, panovala zde vysoká míra korupce. Různé vlády, v jejichž čele stály tu ODS, tu ČSSD, si vedly lépe nebo hůře. Celkově to ale nebyla země úplně neúspěšná a ani současný ekonomický růst by nebyl tak vysoký, kdyby se základy pro něj nerodily už dávno před nástupem vlády, v níž usedl v roce 2014 i Babiš. A nebyl by takový také bez Evropské unie, na kterou Babiš ve volební kampani populisticky útočí.

Je zde i další otázka. Pokud je Babiš skutečně cosi jako spasitel, který jen chce, aby celý stát fungoval tak dobře jako jeho firma, proč se ho nikdo neptá, jak to tedy funguje v té jeho firmě? Platí svým zaměstnancům více, než je průměr? Zachází s nimi lépe, než je obvyklé jinde? Nedávný dokument Saši Uhlové, v němž se nechala v jedné drůbežárně Agrofertu zaměstnat, ukázal dosti otřesné podmínky. Kniha Žlutý baron autorů Jakuba Patočky a Zuzany Vlasaté pro změnu zdokumentovala predátorské praktiky Agrofertu vůči konkurenci.

Miroslav Kalousek se ve zmíněné debatě pokusil naznačit, že v Babišově „snění“ o naší budoucnosti jsou i představy politicko-ústavního rázu, které mohou vážně podvázat fungování demokracie u nás. Babišovi se podařilo z otázky vyklouznout, ale v příštích debatách by měli zástupci tradičních stran podrobit jeho představy mnohem silnější kritické oponentuře. Nejde v tomto bodě o málo.

Námětů na to, jak diskutovat s Babišem, by se dalo nabídnout mnohem víc. Podstatné je, aby představitelé ostatních stran nedovolili Babišovi vnutit veřejnosti představu, že zatímco oni jsou představiteli údajně zkrachovaného systému, Babiš jeho součástí jaksi nebyl, a i proto se dnes může stavět do role spasitele.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Ve skutečnosti byl Babiš součástí onoho systému mnohem více než oni, neboť jeho bohatství, vliv a moc pocházejí z něj.  Když se jim o tom nepodaří přesvědčit veřejnost, Babiš vyhraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám