Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Naděje - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden napíšu něco humanistického na vánoční svátky, ale dnes je ještě normální pracovní den a budu se věnovat zlu.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Co je třeba největší zlo v českém školství? Není to tisíc jedna hloupostí a papírů. Ty pak někdy nějaký osvícený ministr školství zruší „za odpoledne“. Ale pokud se pod praporem inkluze zničí praktické a speciální (zvláštní) školy, bude trvat třeba 15 let vše znovu vybudovat.

Rozvrat financování regionálního školství (nyní ve Sněmovně) na principu „každému tak nějak dle jeho potřeb, každý podle svých schopností“ bude podobný příběh. Bude to trvalá deformace systému a přechod k smysluplnému stavu bude revoluční krok za obrovskou politickou cenu. Protože mizerná škola s málo žáky pak nebude mít radost, až dostane zase méně peněz.

Ještě horší je trend vzdělanosti českých deváťáků. Podívejte se třeba na respektované mezinárodní srovnání PISA – grafy našich deváťáků od roku 2006 (zhruba od reforem Buzkové a Rámcových vzdělávacích programů) – tam v matice i přírodních vědách vypadají jak na nějakém vtipu z Dikobrazu. Volný pád.

My to řešíme kariérním řádem a „globálně rozvojovými projekty“. Zvýšilo se třeba povědomí o genderu: mámách – pilotkách stíhaček a tatíncích v domácnosti. Snížila se xenofobie. Žactvo víc chápe, že kapitalismus je zlo (zejména pro toho, co nic neumí a umět ani nechce). „Hurá“! Co nějaká matika.

Ale úplně nejhorší je, že tohle všechno vyhání schopné a zásadové učitele a ředitele ze systému. Tenhle by ještě mohl ve školství 4 roky působit, ale jde do penze – nemá na to nervy. Tahle se rozhodne, že bude mít radši třetí dítě – nebude 4 roky ve škole a bůhví, jestli se vrátí. Já znám řadu takovýchto konkrétních případů. Úroveň vzdělání tím padá.

No a stejné je to i mimo školství. Teď kvůli pokračující buzeraci skončilo 700 malých venkovských hospod. Krámy a podobné provozovny budou následovat. Jasně, svět se nezboří. Chlapi budou pít a kouřit u Jardy ve srubu a stát už neuvidí na daních ani halíř. Koupí se sud a kořalka, Maruna udělá utopence. Hygienika by asi trefilo, ale chlapům to bude jedno.

Jenže tady stát utýral třeba 1500 lidí, kteří od něj v jádru nic nechtěli. Nějak se sami uživili. A co by se zase muselo v zemi stát, aby lidi začali drobné provozovny masově otevírat? (!)

Místo toho nám kážou, jak máme žít svoje životy, co máme jíst a pít a tak. Já jsem třeba celoživotní nekuřák a fakt to nemám rád. Ale když má Franta vlastní hospodu a nevadí mu to tam, tak co je komu proboha do toho? Je snad nějaký zákon, že se musí chodit do hospody? Je snad přirozené lidské právo, že v podniku „Jedová chýše“ v jednu ráno máte právo nenasáknout kouřem a hospodou a nesmíte potkat nikoho podnapilého?

Není za tím v jádru taková ta ideologie, že v hospodě mají být matky s dětmi a chlapi mají popíjet na pískovišti? Je to normální svět? Drakonické tresty, když hospodský nalije někomu pod vlivem, a ten by mohl něco způsobit. Neskončí to tak, že pomalu nebudete moct jít „odněkud“ ještě po půlnoci do dalšího baru?

Já bych se teda například neseznámil asi s 85 % žen (včetně manželky). Naštěstí už mám tyhle věci patrně navždy za sebou. Ale chudáci děti a fakt divnej svět.

Naštěstí za pár dní vyjde hvězda nad Betlémem a přinese naději.

Ježíška spojuje s venkovskými hospodami především chudoba. Leží v chlívku na seně, oslík ho tam zahřívá. To není žádná „high society“.

Podobně u věcí, o nichž byl dnešní komentář – to nemá dopad na smetánku. Že jde úroveň školství do háje – to má dopad na normální a chudší lidi, ti bohatší si zaplatí privátní školu.

V Chez Blimble, kde stojí polévka 180 Kč, tam se nikdy nekouřilo, leda doutníček v klimatizovaném salónku. Tam už se objednávalo přes internet a točí se peníze, pro ty je elektronika nic. Ale paní Nováková, co provozuje hospodu po manželovi a pomáhá jí snacha a musí vše vydělat za tři měsíce, co jezdí vodáci, přes zimu je to žebrota – ta už neví kudy kam.

Toho si všimněte u těchhle nových bolševiků (nová levice), že se neobracejí na chudý proletariát jako bolševik originální. Naopak si náramně rozumí s elitami, kdežto prostší lidi jim trochu zapáchají (hloupě volí mimo jiné – křupani a čecháčkové).

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Žádný strom však neroste do nebe!!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám