Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevím, jestli se to v prvouce pořád učí. Asi jo. Oheň, milé děti, krásně v kamnech hřeje. Máme díky tomu na chalupě teplo. Ale pozor, když chytne střecha a začne hořet – tak to je hrozné. Chalupa nám shoří.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

No, ale to přijedou hasiči, paní učitelko. Správně, Honzíku, ale to již je něco jiného a hlásíme se, nezapomeň. Do pracovního listu napíšeme – dobrý sluha... zlý pán...

Taky stát je dobrý sluha, ale zlý pán. Taky elektronika.

Když jsem byl mladý ředitel, nebyly kraje. Na obvodním školském úřadě, který byl pár kilometrů od školy, pracovalo asi pět ženskejch. Jednou za měsíc se tam vezl papír „Gymnázium to a to; počet žáků k 1. dni v měsíci 300; datum, razítko, podpis ředitele“. Podle počtu žáků (logické) byly školy placeny.

Jednou za rok nějaký delší dotazník – kolik dětí propadlo a tak.

Zaprvé to byly ještě normální časy, kdy svobodný občan/firma/škola – měli svá práva a úředník měl jen přiměřeně úzký koridor, co vše může kontrolovat a vyžadovat.

Ale neméně důležité bylo, že ty pracovnice to musely ručně někam nadatlovat, sečíst za svůj okres (obvod) a odreportovat na ministerstvo. Tj. z povahy věci se nemohlo vymýšlet tisíc jedna dotazníků, kontrolních hlášení a další agendy. To prostě fyzicky nešlo.

S příchodem elektronických datových přenosů a podobných vymožeností – to jde snadno.

Tady nám počítačová firma, olalá, vytvořila internetový portál pro krajské školství. Stálo to 95 milionů, které nedostanou školy, ale do toho vám nic není. Vaše heslo je xdyy6587VNKMLxxdywq – to si dobře zapamatujte, pod tím se budete přihlašovat.

„Proč proboha? Já se nechci nikam přihlašovat.“

Usnadní to sběr dat a všeho. Napíšete tam ty údaje, co jste beztak posílali. Je to moderní.

„No aha, dobře no.“

Při tvorbě portálu se právě i řešilo, které další informace a údaje by se daly takto „snadno“ (snadno pro úřad) sbírat. Tak šetření je nyní rozsáhlejší. Úřad nebude nic už posílat či telefonovat, ale sami se povinně budete přihlašovat, abyste si mohli přečíst pokyny.

Česká školní inspekce si z peněz EU taky vybudovala internetové rozhraní pro školy. Tady máte přihlašovací jméno sscc785WWQ§ůl3chňCHŇ. Heslo je stejné jako heslo, co jste měli v roce XY pro Správu sociálního zabezpečení.

„A to proboha jako zjistím teď kde.“

Já vás jenom informuji, já to nedělala, to je internetové rozhraní.

„Já si to dělat nebudu, k čemu mi to je?“

Za odmítnutí součinnosti s inspekcí je pokuta 200 000Kč a návrh na správní řízení.

„Aha, no tak to radši…“

Ministerstvo pro změny v rejstříku škol a úřad práce a finančák taky elektronického něco vytvořily.

„Ty vole, my už tady máme půlku ředitelský nástěnky jen hesla a přihlašovací jména, už se nám to sem nevejde. Tak sundám fotku svojí první maturitní třídy.“

Nákladem půl miliardy se podařilo všechny úřady tak nějak sjednotit a lépe pracovat s daty. Kontrola nyní dosahuje mnohem vyšší funkčnost.

Uveďte počet žáků s vyznamenáním. „Jo, to tady mám – 107.“

Z toho dívek. „Do pr…, to mi třídní takhle nerozdělili a Jana s Frantou a Pepou jsou teď beztoho na lyžáku, to ani nezjistím za tyhle tři třídy. No tak, holky se líp učej – napíšu 63.“

Uveďte počet žáků s vyznamenáním, dívek, narozených leden–srpen. „Uááá, pomóc, bože. … No zkusím před obědem aspoň poslat tenhle výkaz za učitele. Klik, odeslat.“

Nelze odeslat, nesouhlasí počet angličtinářů mužů nad 45 let plnoúvazkových.

„Cože jak nesouhlasí, s čím nesouhlasí? Prosím tě, Martino, uvař mi kafe nebo ne, radši řekni školníkovi, ať mi donese tu slivku – co tam k němu jednou za uherskej rok chodím, když mě bolí břicho. Má ji ve skřínce. Hmm. Měl bych něco dělat. Něco normálního. Třeba jít na hospitaci nebo jít vyhodnotit s angličtinářema výsledky kontrolních testů třetích ročníků nebo...“

Zasíláme vám k vyplnění údaje o školní knihovně (62 položek) a oznamujeme vznik nového portálu „inkluze snadno“, kde se budou soustřeďovat veškeré pokyny i informace ohledně žáků se speciálními vzdělávacími potřebami – bude to provázané s portálem Pedagogicko-psychologické poradny a se školní matrikou.

Do výkazu „šablona X12-J“ vyplňte, jaké nákupy nad 5000 Kč budete v příštích dvanácti letech provádět.

„Co? To už si snad dělají… Půl dne v čudu a kdyby půl dne. Ach jo. Martino, jdu na oběd, asi se pak půjdu projít do lesa nebo nevím.“

...

Podobně můžeme, když je stát nyní mnohem mocnější než svobodný občan/firma – elektronicky buzerovat dál a dál, nejen ve školství.

Každý si povinně pořídí on-line gépésku do auta, která bude každé dvě vteřiny odesílat data o jízdě na policii. Vždyť „fšecy jezďá jako dobytok“ a není možné, aby ti, kteří jezdí dle předpisů, dopláceli na ty ostatní. Kdo s tím nesouhlasí, tak dokazuje, že je pirát silnic a rovnou se mu odečte šest bodů. Nebude to řidiče skoro nic stát, protože se to zaplatí přes povinné ručení, což je vlastně pojištění a ne nějaká platba. Vybere se na pokutách o 28 miliard víc a za ty se vylepší kontrolní systémy, neb někde na Vysočině je špatný signál a někteří toho schválně zneužívají a rozjížděj to tam na stovku!!

Každý si povinně pořídí on-line gépésku do auta, která bude každé dvě vteřiny odesílat data o jízdě na policii. Vždyť „fšecy jezďá jako dobytok“ a není možné, aby ti, kteří jezdí dle předpisů, dopláceli na ty ostatní. Kdo s tím nesouhlasí, tak dokazuje, že je pirát silnic a rovnou se mu odečte šest bodů. Nebude to řidiče skoro nic stát, protože se to zaplatí přes povinné ručení, což je vlastně pojištění a ne nějaká platba. Vybere se na pokutách o 28 miliard víc a za ty se vylepší kontrolní systémy, neb někde na Vysočině je špatný signál a někteří toho schválně zneužívají a rozjížděj to tam na stovku!!

Každý číšník si povinně pořídí helmu s kamerou, aby bylo vidět, kolik dostal na dýšku. Ta jsou jinak daňové úniky asi 10 miliard.

Atd atd.

Pak už ale přijde časem doba, kdy místo lidí bude výhodnější vytvořit nějaké humanoidy.

Do ředitelen škol – už v tomto stadiu pomalu jsme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám