Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Na Hradě řádí bacil nesolidnosti

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Částí veřejného prostoru cloumají emoce v souvislosti s rozkolem před oslavami 28. října. To je důležité téma, ale uzavřít by se mělo až poté, co uvidíme, jak rozpolcené oslavy dopadly. Zatím se hromadí hlášení, kdo půjde kam a proč nepůjde jinam.

Po dnešní tiskové konferenci hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka a šéfa protokolu Jindřicha Forejta je ale aktuální úvaha, co je to za bacila v prostorách prezidentské kanceláře, který nezávisle na osobě hlavy státu napadá podruhé za sebou její nejblíže postavené úředníky.

Již dvojice Petr Hájek a Ladislav Jakl byla za prezidenta Václava Klause známa mimořádnou suverenitou ve veřejném šíření kontroverzních názorů, přičemž nebylo snadné pochopit, zdali jde o jejich soukromou pozici, nebo o tlumočení postojů hlavy státu, která oběma infikovaným sympatizovala.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček posunul hranice působení státního úředníka ještě dál a je zatím v oboru nedostižný. Dnes vysvětlil, jak to dělá: „Mám volnou ruku ve vyjadřování, ale nesmím překročit názorový rámec pana prezidenta.“ Před dnešní tiskovou konferencí avizoval zásadní prohlášení ohledně oslav 28. října, tudíž také kolem sporné kauzy Jiřího Bradyho. Povolal k tomu Jindřicha Forejta. Co se tedy veřejnost dozvěděla?

Od Ovčáčka například to, že nevyzýval ministra kultury Daniela Hermana k demisi, jen prý poznamenal, že pokud se chce scházet s dalajlamou, nemá být členem vlády. Je-li to v názorovém rámci prezidenta, pak Miloš Zeman nepřímo vyzval ministra kultury k opuštění funkce. Bereme na vědomí. Co zásadního ale zaznělo v kauze Brady?

Podle Ovčáčka se Herman odvolal na tři svědky, kteří byli přítomni jeho rozhovoru se Zemanem na slovenském velvyslanectví – a všichni tři údajně Hermanovo tvrzení vyvrátili. Ale to není pravda.

Stačilo číst původní vyjádření ministrů Jana Mládka a Dana Ťoka a velvyslance Petera Weisse, aby se člověk dozvěděl, že říkají, že nic, o čem mluví Herman, nepostřehli. Jemný, nicméně podstatný rozdíl.

Forejt se předvedl jako stroj na výrobu slov. Frekvence byla vysoká, obsah nesouměrný. Obvinil média, že pracují s emocemi, a on že přišel, aby uvedl fakta. Pak ovšem k případu, i kdyby ho prý mučili, odmítl cokoli říct. Jen to, že vyznamenaní bývají zpraveni výhradně písemně. Na přímý dotaz, jak je možné, že Brady podrobně popisuje obsah jeho telefonátu s harmonogramem ceremoniálu, neodpověděl.

Přitom týž Forejt loni v listopadu mluvil jinak: „Každého z vyznamenaných seznamujeme s průběhem slavnostního večera telefonicky v předstihu.“ Zde.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Na Hradě řádí bacil nesolidnosti. A i když to zní banálně, je pravda, že se to děje za naše peníze.

Reklama

Výběr článků

Načítám