Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: A co vlastně chcete?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na jižní Moravě momentálně nemají politici rádi Michala Haška. ANO s ním nesedne za jednací stůl po volbách, zelení a piráti ho vyzvali k rezignaci, koaliční lidovci brblají nad jeho eskapádami.

Je stále vzácnější, že se někdo s někým v politice spojuje dobrovolně, natož s radostí, protože jde o přirozeného partnera. To platí i pro současnou vládu. Samou láskou by se v ní partneři sežrali.

Premiér Bohuslav Sobotka běhá mezi kapkami deště a kabinet se dosud nerozpadl. Nebylo by ale možné dohodnout se sice bez vášnivých objetí, ale pragmaticky, že se udělá tu něco pro voliče jedné strany, tu pro voliče druhé a dojde i na hnutí, které sice začínalo bez programu, ale má lídra, který všechno ví? Zatím však běží boj, kdo si pro sebe i své lidi urve větší kus koláče.

Platí to ve všech částech politického spektra. Stačí se podívat na vztahy mezi TOP 09 a ODS. Nečasova vláda na tom byla co do vnitřního napětí až nenávisti minimálně stejně jako Sobotkova.

Mohou za to nevhodně vybraní a špatně se chovající politici? Výraznější typy mezi nimi bezesporu dokážou vtisknout dění vlastní pečeť. Ale nejsou z Marsu. Naslouchají lidem, kteří jim dají volební hlas a tím je legitimizují pro řízení země nebo kraje. Symbolicky řečeno, stále před tyto lidi předstupují s otázkou: A co vlastně chcete? Podle slyšitelnosti a srozumitelnosti odpovědi tvarují své činy.

Jenže ty odpovědi jsou tak různé, že někdy jsou až protichůdné. Tady je neúplný vějíř.

Chceme být součástí Evropy... Nechceme být v EU, ale pod Ruskem taky ne! Nechceme EU, Putin je borec! Za všechno můžou migranti, a koho zajímá, že tady nejsou – budou! Migranti jsou problém, ale může se vyřešit jenom společně v celé EU... Kašleme na EU, zachraň se, kdo můžeš, spoluobčane! Postavme plot kolem Evropy! Zbraň do ruky, ženy na střelnice, vlastenecká sebeobrana nás spasí!

Bez členství v euroatlantických institucích zůstaneme jako nahý v trní… Nevadí! Zárukou míru jsou Rusko, Čína a Írán! Vzpamatujte se, zůstaneme s holým zadkem… Lepší český holý zadek než bruselské gatě! Musíme mít vizi vývoje národa… Jaká vize? Žijeme teď a tady! Nechte nás na pokoji, chceme jenom jistoty, tahle země je naše!

Co tváří v tvář takto rozbitému zrcadlu dělají politici? Poctivci se snaží poslepovat aspoň malé plochy, i když je materiál tak různorodý. Mocichtivci dál dupou po střepech. Nic to neřeší, ale krásně to křupe. To je blbý, to se líbí.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám