Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Babiš vzkazuje Kulidakisovi: Mrkněte občas na mapu, třeba vám něco dojde

Novinky, Andrej Babiš

Komentátor Novinek a deníku Právo Thomas Kulidakis se mě snaží poučit, že na vnější hranici schengenského prostoru nelze postavit plot, protože ji většinou tvoří moře.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Aha. To je sice pravda, panu Kulidakisovi ale zřejmě při přemýšlení uniklo, že opakovaně mluvím hlavně o stavbě plotů na pevnině a o Řecku jako o dlouhodobě slabém místu EU, a to nejen kvůli migraci. Řecko leží zcela izolovaně mimo zbytek Schengenu, což je v systému volného pohybu lidí naprostá anomálie.

Možná by stálo za to, aby se pan Kulidakis podíval na mapu Schengenu, a třeba mu přitom něco dojde. Například to, že to takhle nemůže pokračovat dál, tedy pokud celá Evropa nemá rezignovat na bezpečnost svých občanů.

Přitom právě její zajištění je hlavním úkolem všech politiků. Řecko v Schengenu by pro Evropu nebylo problémem, pokud by bylo schopno, ale také odhodláno bránit vnější hranici a pokud by mu v tom ostatní členské země pomáhaly. O to se ale nikdo nesnaží.

Druhou možností je vytvořit ze Schengenu celistvý prostor bez Řecka s plotem, který se na pevnině táhne od Baltu po Jadran, prostor, který přístup po moři brání vracením lodí a likvidací pašeráckých band, tak jako to dělá Austrálie.

Řecko s hromadnou imigrací systematicky nebojuje, částečně i kvůli chronické korupci. Už v roce 2012 dostalo peníze na ploty a hot spoty, ale stavět je začalo podstatně později. Navíc dnes už je jasné, že hot spoty potřebujeme mimo EU, ještě než do ní migranti vstoupí, a to v Turecku, Tunisku nebo Libyi.

Pokud nějaká evropská země o migranty stojí, měla by se samostatně a pečlivě rozhodovat, koho do své země pustí a za jakým účelem. Na tom není nic nedemokratického; nakonec USA taky nikdo neobviňuje, že se chovají nedemokraticky nebo rasisticky, když si pečlivě vybírají, koho na své území pustí.

Každý migrant by měl do Evropy přicházet na pozvání, měl by před vstupem na evropský kontinent přesně vědět, kam jde pracovat nebo kde mu dají azyl, ale to na základě svrchovaného rozhodnutí daného státu.

Brzy by totiž Evropa, tak jak ji všichni známe, mohla přestat existovat. Sama Merkelová přiznala, že Islámský stát zneužívá migračního proudu k propašování teroristů do Evropy.

Nedávná demonstrace 40 tisíc v Německu žijících Turků na podporu tureckého prezidenta Erdogana, který nyní vydírá Evropu právě propouštěním běženců včetně teroristů z Islámského státu, navíc ukázala, že se ani tito lidé nedokázali integrovat do německé společnosti a vyznávat naše západní hodnoty. A to v Německu Turci žijí přes půl století.

Ploty na hranicích určitě nejsou ideálním řešením, jenže ideální bohužel není ani svět. Evropa prožívá imigrační krizi, kterou nezvládá. Od počátku krize se ve Středozemním moři utopilo 10 tisíc lidí a dalších 10 tisíc dětí zmizelo, pravděpodobně bylo prodáno na adopci.

Tomu všemu mohli evropští politici zabránit, kdyby byli akční a uměli řešit krize. Jen naivní relativisté jako pan Kulidakis a část bruselské garnitury mohou dokola přesvědčovat lidi, že taková doba prostě nevyžaduje krizová řešení.

A ještě bych panu Kulidakisovi rád připomněl jednu věc: občané EU dnes, na rozdíl od něho, neřeší nějaké vyšší abstraktní hodnoty, ale jednu velmi konkrétní věc: svoji vlastní bezpečnost i bezpečnost svých rodin a blízkých. A právě o tu mi jde v první řadě.

EU nám silou vnutila přistěhovalecké kvóty. Vzhledem k nebezpečné situaci v Evropě je ale musíme striktně odmítnout. A spolu s námi by je měla odmítnout i celá Unie a imigrantům říci, že je nemůžeme přijímat. Pomáhat bychom jim měli v jejich vlastních zemích. To by měla být priorita Evropy.

Rok a půl po vypuknutí migrační krize je stav stále stejný. Vždyť jen minulý týden 200 migrantů nelegálně překročilo hranici mezi Itálií a Francií v Mentonu. Není to snad jasný důkaz toho, že Evropa a komise nejsou schopny celou situaci zvládat a jen nečinně přihlížejí?

Autor je vicepremiér a předseda ANO 

Reklama

Výběr článků

Načítám