Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Nečitelná ČSSD balancuje nad propastí - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Sociální demokracie v posledních průzkumech stranických preferencí začala výrazně ztrácet na hnutí ANO, ačkoli se před pár měsíci zdálo, že se síly obou subjektů vyrovnávají. Důvodů je celá řada, včetně přiostření protiuprchlické rétoriky ze strany Andreje Babiše po teroristických útocích ve Francii a Německu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Obecně je ale problémem ČSSD především její malá čitelnost. Konkrétně není v současnosti vždy jasné, kdo vlastně za ČSSD mluví, což oslabuje schopnost strany hlásit se jasněji k výrazným ekonomickým úspěchům země. Pomyslnou PR smetanu tak nechává ČSSD Babišovi.

Strana má v Bohuslavu Sobotkovi sice kompetentního, ale zároveň poněkud nevýrazného premiéra a předsedu. V řadě témat, která hýbou společností – od migrace až po záhadnou reformu policie – Sobotku v posledních měsících zastínil ministr vnitra Milan Chovanec. Občas to dokonce vypadalo, že stranu řídí on.

Chovanec se sice nebál pouštět v otázce policejní reformy do zdánlivě úspěšných soubojů s Babišem, ale způsob jejího provedení hrál do karet Babišovi, který byl jejím ostrým kritikem. Nemalá část veřejnosti si klade otázku, co ČSSD „reformou“ sleduje.

Sociálnědemokratický hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola pro změnu stanul v čele populárního tažení za zdanění církevních restitucí, v čemž se sice shodl s Babišem i prezidentem Zemanem, ale nikoliv už se Sobotkou a Chovancem. Ti museli v zájmu udržení vlády brát vážně na vědomí hrozby lidovců, že by v případě souhlasu ČSSD se zdaněním církevních restitucí vládu položili.

A pak má Sobotka ve straně řadu opravdových „exotů“. Kupříkladu Zdeňka Škromacha, který ve svých videopromluvách z bazénku na téma migrace zní jako politik Úsvitu. Podobně je na tom se svými názory v otázkách práv sexuálních menšin poslankyně Pavlína Nytrová.

Do tábora „exotů“ se zařadil i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek poté, co se objevily zprávy, že za něj léta komunikovala s médii neexistující mluvčí. Ve skutečnosti to byla lobbistka, které kraj platil nemalé peníze za vylepšování obrazu Haška a kraje v médiích pochybné úrovně. Sobotka k tomu víceméně mlčí.

Hnutí ANO sice také mělo v nedávné minulosti problémy, kupříkladu v podobě odchodu poslankyně Kristýny Zelienkové nebo pokračujících vnitrostranických třenic na některých radnicích. Jenže Babiš má i navzdory těmto konfliktům nad hnutím naprostou kontrolu, takže se nemusí na rozdíl od Sobotky bát opozice uvnitř strany.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

ČSSD nedokázala Babišovy problémy – kupříkladu kauzu Čapí hnízdo či zdrcující články v prestižních německých periodicích – výrazněji zužitkovat. Podřezává si tak pod sebou větev. Nedojde-li před krajskými volbami přinejmenším ke změnám ve způsobu, jímž strana a její předseda komunikují s veřejností, mají v ČSSD zaděláno na zásadní krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám