Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Strašení a realita turistické sezóny v Řecku – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existují tři až čtyři legitimní otázky, které v této části roku pravidelně zodpovídám lidem toužícím nalézt zasloužený odpočinek na letní dovolené v Řecku. Odpovídám na ně vždy pečlivě. Snažím se nic nezastírat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Před začátkem dluhové krize se většinou tázající omezovali na volbu destinace. Máme zvolit ostrov nebo pevninu, ptávali se. V době nedávné se přidaly otázky týkající se finanční krize. Zdali mohou klidný průběh dovolené narušit stávky nebo nedostatek peněz v bankomatech. Někdy zabíhal hovor i do určitých extrémů. Musel jsem pak chlácholit obavy z nedostatku jídla v obchodech a tavernách.

Vzhledem k událostem posledního roku přidala se otázka nová. Vyslechl jsem ji, nijak nehodnotil a snažil se odpovědět. Týkala se obav těch, kteří měli pocit, že by jim snad legální a nelegální běženci mohli narušit jejich poklidný letní odpočinek. Tak jako minulý rok i v tomto předám zjištění na základě vlastní zkušenosti.

Finanční krizi turista nemá šanci poznat. Pokud nesleduje místní média nebo netráví čas letní dovolené sledováním médií domácí i zahraniční provenience. Oběživo plní svou funkci a je ho dostatek. Hotovost i peníze platebních karet coby prostředek směny svižně mění své majitele. Stávky a demonstrace, pokud se konají, konají se ve městech.

Otázku běženectví mohu zodpovědět z vlastní zkušenosti následovně. V oblasti letovisek severního Řecka, tedy blízko od místa, kde byl tábor běženců v Idomeni, jsem při toulkách autem nepotkal jediného běžence. Pouze na plážích tak, jak tomu vždy bylo, jsou potulní prodejci, kteří na nich byli snad odnepaměti.

Co se týká oblastí jiných a ostrovů, podle řeckých medií i mých místních přátel je situace obdobná jako na severu. Jediným negativem snad je, že vystrašeným obyvatelům východní a střední Evropy zabrali místa Západoevropané.

A jedna věc by byla dobrá aplikovat i v České republice. Je jí vysoká kvalita jídla a služeb. Do té míry, že by snad mělo být povinností pro nejednoho českého podnikatele v oblasti turismu a pohostinství jet na stáž. To až se bude zase kysele tvářit třeba na žádost o vodu z vodovodu. Nejen v Řecku, ale také v jiných částech jižní a západní Evropy se voda podává běžně. Zdarma a nikdo o ni žádat nemusí.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám