Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zestátnit ČT, ať masy mají passy!

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Včera byla v Praze beseda s ruskou novinářkou Žannou Němcovovou. Žije v emigraci v Německu, pracuje pro ruské vysílání Deutche Welle. Svou zemi musela opustit. Je dcerou zavražděného opozičního politika Borise Němcova a po jeho likvidaci odmítla mlčet k tomu, co si myslí o podílu Kremlu na tomto zločinu.

Z Ruska odjela poté, co jí začaly chodit výhrůžky jako tato: „Nelezte do politiky, jestli chcete normálně žít! A to nejen v Rusku, ale kdekoliv! Váš otec udělal dost pro to, abychom my, 139 miliónů lidí, ho nenáviděli.“ Líbesbrífy, které posílají čeští příbuzní těchto pisatelů politikům a novinářům, jsou, co se týče stylu, jako přes kopírák. Jen se možná cítí jako kulturnější bytosti, takže často přidávají, že mluví za „slušné občany“.

Žanna vyprávěla o vymývání mozků v Rusku, které z devadesáti procent vytvářejí hlavní televizní kanály. Ty kontroluje stát, což je v tomto případě synonymum pro Putina a jeho okolí. Vybavuji si akci z roku 2011, která byla namířena přímo proti Borisi Němcovovi, měla ho zdiskreditovat a narušit vztahy uvnitř opozice. Posloužila věrná televize LifeNews. Jelikož spolupráce s autoritářskou mocí předpokládá i součinnost s její tajnou policií, dostala a zveřejnila odposlechy Němcovových telefonátů.

Ty rozhovory, to vám ale opravdu byla vysoká škola virtuózní sprostomluvy. Servítky si při hodnocení opozičníků a opozičnic v soukromém hovoru nebral. Celkově se ale akce nevyvedla. Spolupracovníci (ale shodou okolností i pozorní diváci České televize, kde mu to jednou ujelo v přímém přenosu) beztak věděli, jak mluví. A jestli chtěla státní moc šokovat běžné Rusy zrovna tímto způsobem, tak si nástroj nezvolila moc chytře. To by nezabralo, jde-li například o hlavu státu, ani na Čechy.

U nás chtějí v čerstvém bratrském útoku zestátnit veřejnoprávní televizi Miloš Zeman a Andrej Babiš. To je zrovna od nich pochopitelné. Jen si představte večerní program takové státní TV.

●Televizní noviny: Prezident Zeman na návštěvě Strakovky přejmenované na Stračí hnízdo, kde ho vítá premiér Babiš; Premiér Babiš na návštěvě Pražského hradu přejmenovaného na Útes pozitivní deviace, kde ho vítá prezident Zeman; Co je nového v Agrofertu (včetně kulturní vložky); Ruské okénko; Čínské okénko; Lesk a bída (stručně ze světa „tzv. demokracie“).

●Kolébka velikána: Hraný dokument o Kolíně, místě, kde v roce 1944 vyšlo slunce.

●„Všeci kradnú“: Kronika korupčníků a kmotrů. Dnes tzv. demokratická opozice.

●Hrající si passy.

●Konec vysílání.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Před obrazovkami by seděli loajální občané. Na ty by štěnice nikdo nenasazoval. Masy by prostě měly passy.

Reklama

Výběr článků

Načítám