Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Lidský faktor, pane

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na dnešní komentář v Právu, v němž jsem se pozastavil nad lidským faktorem oblečeným do taláru, který bývá schopen spravedlnost nejen naplnit, ale také zabrzdit, přišla hned ráno mailová reakce: „A co lidský faktor u státních zástupců? A u vyšetřovatelů? Čte se to tak, že hrdinní státní zástupci vyšetřili a soudci s podivným lidským faktorem zmaří jejich práci. Já když si vzpomenu na onu slavnou tiskovku Ištvana s Komárem a Šlachtou... Lidský faktor jak vyšitý!“

Dobře mi tak. Měl jsem to lépe promyslet, aby nevznikala podobná nedorozumění. Takže: nejen v taláru. Lidský faktor, ta potvůrka, je jako trpaslíci, kteří vám vlezou všude a strašně rychle se množí. Zrovna včera se chytili dva. Tedy nevíme, jestli jeden na vařenou bramboru a druhý na škvarek. Byli vlastně čtyři, které policie obvinila. Včetně dvou sloužících policistů a jednoho sloužícího hejtmana za ČSSD.

Co nám k tomu říká pomůcka lidský faktor? Že nevíme, jestli jsou skutečně těmi zlotřilými trpaslíky. A že je ve hvězdách, jestli se to dokáže. Jednou se to stejným iniciátorům nepovedlo, kauza Nagyová-Nečasová v podstatě vyšuměla, ale vláda padla. Kdyby to spojené lidské faktory dovedly do podobného konce i tentokrát, budou jiné lidské faktory, ty úplně dole, tak zhnusené, že možná začnou šilhat po exemplárních případech, tvrdém trestání až procesech.

Mezitím nám lidský faktor skotačí na dalších paloučcích. Kvůli vyvěšení obřích červených trenýrek nad Hradem byl odvolán šéf hradního odboru bezpečnosti Jan Fulík. Ke dnešku ho odvolal prezidentův kancléř Vratislav Mynář, kterého ani kvůli neobdržené bezpečnostní prověrce nikdo odvolat nemůže, protože ho nadřízený lidský faktor rád hladí po hlavě.

Anarchie je matka pořádku, říkali ruští revoluční námořníci. Česky to ale spíše vyznívá: Kálím na to, co si o mně myslíte, lidské faktory, stejně dělám, co chci.

„A tak já jsem mu řekl, Koloději, já to všechno vím, ale prosím tě, nedupej. Nedupej. Jsi snad králík, Koloději? Takhle jsem se ho přímo zeptal. Jsi snad králík? A on odpověděl, že ne. Čili vidíte: on to ví, že není králík, a přesto dupe.“

A jestli se pánbůh na toto všechno dívá ze svého obláčku a ptá se anděla, který je zrovna ve službě: „Tohle jsem opravdu chtěl stvořit, plukovníku?“, pak slyší odpověď: „Lidský faktor, pane.“

Reklama

Výběr článků

Načítám