Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Co dobrého nám přinesl Babiš

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Čím dál častěji přivolává život hlášky ze Života Briana od Monty Pythonů. V novinách, které patří Andreji Babišovi, vyšel dvoustránkový rozhovor v žánru Interview s majitelem. Babiš si stěžuje, že se ve Sněmovně ostatní producírují před televizními kamerami. Sám ve Sněmovně pochodoval s megaúčtenkami před kamerami jako zástup na 1. máje. Už tohle Pythonům konkuruje.

Ale hlavní poselství rozhovoru je následující: Buď mi Sněmovna schválí elektronickou evidenci tržeb, anebo v této vládě končím. Stejně za nic nestojí. Premiér místo toho, aby všechny, co se mu nelíbí, vyházel, praštil pěstí do stolu a řídil to jako manažer firmu, jen tu vládu drží pohromadě a hledá kompromisy. Všude kolem řádí parlamentní demokracie. Média nepřinášejí kladné příklady (pozdrav od posledního ideologického tajemníka KSČ Jana Fojtíka). Ne, takhle líp nebude.

Babiš riskuje málo. Kdyby opozice skutečně zablokovala EET, on opustil Sobotkův kabinet a přivodil jeho konec, má v zásobě veřejný slib Miloše Zemana, že bude jmenován premiérem. Pokud tedy poskládá vládu s TOP 09 a ODS. A kdyby začaly tahanice a nejistota a na konci předčasné volby, mohli by za to přece všichni ostatní. Lidem s určitým viděním světa to vysvětlí snadno a ti mu snadno uvěří. Touží po tom, být jeho slušně zaopatřenými zaměstnanci.

Dobře, a co s tím Monty Pythoni? V proslulé scénce rebelů chystajících akci proti Římanům se probírá, co dobrého udělali tito okupantští hnusáci pro Judejce. A zjišťuje se, že fakt hodně. Na závěr zní tento dialog: „Reg: Ale vyjma kanalizace, lékařské péče, vzdělávání, vína, veřejného pořádku, zavlažování, silnic, zásobování pitnou vodou, co dobrého nám přinesli?

Dobře, a co s tím Monty Pythoni? V proslulé scénce rebelů chystajících akci proti Římanům se probírá, co dobrého udělali tito okupantští hnusáci pro Judejce. A zjišťuje se, že fakt hodně. Na závěr zní tento dialog: „Reg: Ale vyjma kanalizace, lékařské péče, vzdělávání, vína, veřejného pořádku, zavlažování, silnic, zásobování pitnou vodou, co dobrého nám přinesli? Xerxes: Přinesli mír!

Reg: Jdi s mírem do háje!“

Položme si, vážení přátelé, otázku, co dobrého nám přinesl Andrej Babiš. A prosím vás, nepište mi hned všichni, že Adrianu Krnáčovou, která i přes všechny debily v Metrostavu a nevychovaného náměstka Stropnického na magistrátu to prostě zařizuje pro Prahu tak úspěšně, že se musela stát postavou k podpírání od samotného Šéfa.

A hlaste se postupně s Radmilou Kleslovou, která se řídí Babišovým heslem Nejsme jako oni tak důsledně, že ty staré struktury v politice nechala za sebou o pár koňských délek. Taky nemusíte uvádět centrální nákupy, protože jsou jako yetti: Babiš o nich pořád mluví, ale běžný člověk je neviděl.

Je tu ale cosi, co v předbabišovské éře nebylo: ministr na veřejnosti čurá, nechá se vyfotit a šíří to dál. Vymakané. Ale s touto novotou ať jde do háje.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám