Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: F…ing weather

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pro čtenáře, kteří se se slovy v titulku doposud nesetkali, chci říci, že jde o citaci z českého filmu Petra Zelenky Knoflíkáři (https://www.youtube.com/watch?v=IxFBQCcRvZo). Tam jsou uvedena jako příklad nadávky, při které se člověku uleví. Na počasí se nadává nejsnáze. Stejně se tím nic nezmění a navíc to nemůže mít vliv na funkci.

Povětrnostní podmínky jsou hlavním tématem těchto dnů, což nemůže překvapit. Různí lidé k horku přistupují odlišně. Například americký velvyslanec v Praze Andrew Schapiro napsal na svém Twitteru: „Posledních pár dnů: rekordní vedra, ale skvělé večery.“ Žádné f…ing weather.

Naproti tomu autor jednoho z postů na Facebooku jde jinou cestou (linkovat nebudu, nehodlám něco takového popularizovat, ale odkaz existuje). Podle něj si toto vražedné počasí objednali ti, „co nás chtěj odsaď vyštvat“. Čili imigranti, které autor opatřuje přídavnými jmény jako v té americké nadávce.

Není na tomto způsobu myšlení nic neobvyklého ani specificky českého. Jde patrně o členy internacionály inteligentů, kteří se rozhodli spojit se, byť dálkově. Další buňka by mohla být založena touto paní s plakátem Obamo, ruce pryč od našich penzí! (https://pbs.twimg.com/media/CL__qwVWoAA_7Lf.jpg). Do spolku patří i někdejší olympijská mistryně v krasobruslení, nyní poslankyně Dumy Irina Rodninová, která sdílela na svém Twitteru rasistickou fotku Baracka Obamy.

Chci oddělit tuto sešlost od lidí, kteří mají strach z neznámého, příliš se v dění neorientují a v podstatě nikomu nevěří, nebo věří jen špatným zprávám. Mezi ně ale rozhodně nemůžu zařadit paní, jejíž text nyní koluje českými sítěmi a v němž se hlásí ke xenofobii a varuje před záplavami cizáků (zaslal mi ho znepokojený čtenář). Jemně ji diskvalifikuje, že byť píše, že dlouho chodila s Kurdem, není zjevné, že ví, že to nebyl Arab. Ale co by člověk chtěl po hrdé xenofobce.

Jde mi především o skluz, který probíhá před našima očima a spočívá v postupném narůstání legitimity názoru, že kdo má jinou barvu pleti než bílou, je cizí, tudíž nebezpečný živel. Takže takhle: když chci skvosty, které jinde nepotkám (jinde se ale setkám s jinými hodnotnými věcmi), pustím si například toto: https://www.youtube.com/watch?v=0STFd-BGSLU. Představte si, že tam černoch hraje skladbu bílého autora. A dělá to geniálně.

Tady jsou už jen čtyři muži černé pleti: ttps://www.youtube.com/watch?v=m-_d8egVloAh. Hluboká poklona, mistři. A zde jsme doma: https://www.youtube.com/watch?v=OyoxwI3xGN4. Skvělé, chlapi.

Když také porovnám některé zapšklé spoluobčany plné frustrace a zloby s těmito paními ze zapadlé keňské vesnice, které jsou šťastné, vím, komu dám přednost (http://www.bbc.com/news/magazine-33728876). Kvalita chrupu v tom roli hrát nebude.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám