Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Pan prezident vypsal odměnu - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je osvěžující, že uprostřed jedné menší krize, se kterou se právě potýká Evropa, nepřestává prezident Miloš Zeman myslet na podstatné věci. Nabízí proto odměnu 100 tisíc korun tomu, kdo najde údajný text Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“. Pan prezident sice původně mluvil o odměně za nalezení textu v případě, že ho nenajde do konce června jeho mluvčí Jiří Ovčáček, jenž článek už mnoho měsíců usilovně hledá, ale zdá se, že prezident několik dní před stanoveným termínem zlomil nad výzkumnickými schopnostmi mluvčího hůl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Prezident hodlá navzdory tomu, že jeho ženu prý toto případné „drobné ohrožení“ rodinného rozpočtu nepotěší, hradit vše ze svého, což je sympatické, a navíc to dokládá, jak moc mu na nalezení tohoto zásadního textu záleží a jaké jsou jeho priority.  Na pozitivní zprávě, kterou vysílá deklarovaná ochota pana prezidenta platit vše z vlastní kapsy, nezmění nic ani cynici, kteří budou nejspíš argumentovat, že prezident žádný takový výdaj z vlastní kapsy neriskuje, protože daný článek neexistuje.

Prezidentův postup je natolik inspirativní, že před nadcházejícím létem, jehož část bude hlava státu trávit na Vysočině, přímo vybízí k dalším podobným iniciativám, které by mohly veřejnosti ukázat, na čem prezidentovi opravdu záleží a v čem je jeho skutečná síla.

Prezident by kupříkladu mohl nabídnout odměnu z vlastní kapsy svému kancléři Mynářovi, pokud prozradí skutečnou výši svého jmění. Jelikož nehrozí, že se to stane, prezident neriskuje ani v tomto případě ztrátu svých peněz.

Totéž by prezident mohl učinit ve vztahu k bezpečnostní prověrce svého kancléře. Pokud prověrka skutečně jednou bude, prezident by mohl slíbit, že dá svých 100 tisíc do fondu na umoření státního dluhu. Ani v tomto případě se prezident o svoje peníze zřejmě nemusí příliš bát.

Část veřejnosti, zejména zlobivou pražskou kavárnu, také dost zajímá, zda to, co pan Ovčáček předvádí ve funkci prezidentova mluvčího, jen hraje, nebo zda takový opravdu je. Prezident by mohl nabídnout odměnu tomu, kdo na tuto palčivou otázku správně odpoví. Koneckonců i jeho by taková odpověď mohla zajímat.

Jednou z velkých připravovaných iniciativ pana prezidenta je prý i plánovaný projev na valném shromáždění OSN, v němž chce vyzvat k vytvoření mezinárodní protiteroristické jednotky pod záštitou OSN. I v tomto případě by prezident mohl vypsat odměnu pro toho, kdo správně uhodne, že taková jednotka na popud českého prezidenta skutečně vznikne. Ani tentokrát by neriskoval, že o své peníze přijde.

Dozvěděli jsme se též, že prezident nejspíš pojede brzy znovu do Číny. Tam se pro různé odměny za správné odpovědi na to, co pan prezident opět ztropí, otevírá velký prostor. Poletí opět v soukromém letadle největších českých boháčů? Poveze s sebou plyšového Krtka? Zvýší jeho podkuřování čínským komunistům objem obchodu mezi oběma zeměmi o jedno, nebo o tisíc procent?

Nebo: zopakuje Číňanům svoji oblíbenou tezi z poslední doby, že na kratší návštěvu k nám jsou cizinci vítáni, ale ať se u nás laskavě neusazují, protože lidé z jiných kultur mají zůstat doma? V tomto kontextu by kupříkladu mohl vypsat odměnu za správnou odpověď na otázku, zda když v Číně pravdivě popíše českou politiku i veřejnou debatu vztahující se k imigraci a cizincům, bude mít Čína i nadále zájem otevřít přímou linku z Pekingu do Prahy.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám