Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vypálit, počůrat, posolit

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Zprávou minulých dnů se stal spor mezi jihomoravským zemědělcem Bohumírem Radou a Agrofertem Andreje Babiše. Rada tvrdí, že Agrofert neplnil podmínky, za kterých mu prodal svůj podnik. Místo toho, aby ho nechal hospodařit na jisté výměře dál, jak mělo stát v těchto podmínkách, víc a víc ho z pozemků vytlačoval. A když začal být zemědělec vzpurný, Babišovi lidé mu herbicidem zničili zasetou pšenici na více než 270 hektarech. Znalecký posudek, který si nechal Rada vypracovat, škodu vyčíslil na více než čtyři milióny korun.

To jsou události. Kdyby šlo o gangsterské praktiky nějakého tuctového okresního mafiána, zůstaly by bezesporu jen v kriminální rubrice. Ale úrodu neposlušnému jedinci zničili lidé patřící k ministrovi financí, místopředsedovi vlády pro ekonomiku, šéfovi ANO a nejpopulárnějšímu českému politikovi. To je vynikající spontánní test stavu společnosti: co informace o manýrách Divokého západu coby zbraně ve státě, který by se měl řídit jako firma, udělají s masovou oblíbeností Andreje Babiše?

Varianta první: občané se zastydí, že podporovali takového nelidu, prohlásí se za pomýlené, přestanou Babišovi držet palce, jeho popularita půjde dolů a ANO ztratí vedoucí pozici v průzkumech volebních preferencí. Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Varianta druhá: Babišova oblíbenost zůstane na stejné úrovni nebo možná i stoupne. Jako obezlička pro tento postoj se použije věta jeho mluvčího: „Jsou to věci, o kterých on vůbec neví, protože už Agrofert od ledna 2014 vůbec neřídí.“ Neví. Nemá s tím nic společného. Nerušte ho, maká, aby bylo líp. A líp přece už je, v novinách píšou, že ekonomická situace se zlepšila. Řekněte, kdo je ministr financí? No proto.

Ale i kdyby měl Babiš se zničením pšenice nepohodlného zemědělce přímo něco do činění, tuším, že by to na postoji jeho obdivovatelů mnoho nezměnilo. Je silný. Je strašně mocný. Ten má, panečku, peněz. Je jasné, že se nebude patlat s maníkem, který se mu postavil do cesty. Navíc když mu ten strejda prodal svůj podnik. Nemá být takhle blbý. Babiš si prostě bere, co mu patří. Jako Rusko na Krymu. Jsou v právu, protože síla vždycky vítězí. A kdo silnému dobře poslouží, může dostat odměnu. Balík to nebude, ale to víte, našinec se spokojí i s balíčkem, co je doma, to se počítá.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Rýsuje se nám zajímavá dvojice. Ideolog je Miloš Zeman, který má na své protivníky recept: Vypálit, počůrat, posolit. Andrej Babiš to vykonává v praxi. Jen ty činnosti rozhodil v čase a prostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám