Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Živnostníci kradou aneb Základy matematiky - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Matematika je královna věd. Je čistá, logická, vystavěná od základů ke krovu. Pythagorova věta bude platit navěky. Na vše nám stačí axiomy, definice a věty.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Axiomy jsou tvrzení obecně pokládaná za pravdivá, a proto se nedokazují. Matematika od axiomů očekává nezávislost (nejde vyvodit nějaký axiom z ostatních) a žádné dva si nemohou protiřečit. Výběr axiomů je jediným místem v celé matematické teorii, kde k „důkazu“ stačí intuice či názor. Krásným příkladem je třeba pět Euklidových geometrických axiomů, z nichž odvodil veškeré tehdy známé geometrické pravdy. Např. „1. Máme-li dány dva body, existuje jediná přímka, která jimi prochází. …“

Definice je jednoznačné určení nějakého pojmu. Vymezení či ohraničení. Například zmiňovaný Eukleidés začíná svou knihu dvaceti třemi základními definicemi. Co je přímka? Co je bod? …

Věty nebo výroky jsou pak tvrzení, u nichž se dá zkoumat pravdivost, a ta buď nastane, nebo nenastane. Každá věta musí být dokázána (logicky odvozena) z definic, axiomů a dříve dokázaných vět.

A tak si vše pojďme trochu procvičit. Na živnostnících, zejména těch malých.

Definice:

Definice: Živnostník je vykutálený snaživec, který – místo aby se válel doma na sociálních dávkách – snaží se uživit sám sebe a svou rodinu. Pokud se mu daří, přestává dělat v živnosti všechno sám a začne vykořisťovat i jiné lidi (zaměstnance), kterým se vždy snaží zaplatit co nejmenší mzdu, ale ještě mazaně tak velkou, aby u něj pracovali dál.

Své zboží či služby se snaží prodat spíš za vyšší ceny než za nižší a prodat ho hodně. Většina živnostníků chce být radši zdravá a bohatá než nemocná a chudá.

Už i z definice je jasné, co je to za verbež, ale pojďme dále.

Axiomy:

Axiomy: 1. Skoro všichni živnostníci kradou, ale vážně podezřelí jsou všichni.

Axiomy: 1. Skoro všichni živnostníci kradou, ale vážně podezřelí jsou všichni. 2. Živnostníci (zejména malí) nejsou ničemu příliš prospěšní.

3. Živnostníci ukradnou asi tak 15 miliard korun ročně nebo 150 miliard, což je šedá ekonomika.

Ve čtvrteční televizní debatě o registračních pokladnách to paní redaktorka Jílková a další ve studiu brali za hotovou věc, kterou není třeba nijak dokazovat. Pan ministr to měl navíc vytištěné na papírech a tlustý agresivní pán stojící hned vedle uvedl, že si to myslí 500 000 lidí (členů odborů), které zastupuje. Tudíž se jedná o axiomy.

Výborně, a teď zkusíme i nějaké věty:

  • Jakékoli opatření proti živnostníkům je správné a musí být uplatněno tvrdě.
  • Když budou živnostníci 24 hodin pod on-line dozorem finančních úřadů a každý prodej se hned přenese na finančák, stát vydělá o 150 miliard korun na daních více.
  • Všichni poctiví živnostníci mají radost, že se to konečně řeší.

Dobře, ale to byla jen taková matematika pro základku, takhle bychom ty vyspělé země nedohnali a někteří živnostníci by to stejně ještě nějak vydrželi a snažili se švejkovat.

Musíme být principiální a se šedou ekonomikou bojovat tvrdě. Registrační pokladny vše nevyřeší. V hospodách se například (mimo jiné) krade na dýškách, ze kterých se neplatí daň, přestože jde o příjem. Všichni zaměstnanci v pohostinství si tedy pořídí kameru, která bude on-line propojená s finančním úřadem. (Nebude to skoro nic stát, vždyť kamera je na skoro každým lepším telefonu, navíc se bude dát odepsat do výdajů – takže to nebude výdaj). Každý, kdo dýško dává, na to vyplní jednoduchý formulář, aby bylo jasný, kde na to vzal a mohlo se to pak zkontrolovat. Protože každý jde tak jednou za týden do hospody a nechá tam na dýšku dvacku – máme hnedle 10 miliard šedé ekonomiky odhaleno.

Problémem jsou také dodavatelé živnostníků, protože si mezi sebou mohou vypěstovat přátelské vazby a pak se domluvit a krást. Proto každý živnostník bude odebírat zboží od dodavatele určeného finančním úřadem z těch, kteří jsou zvlášť dobře připojení a nekritizují orgány ani v televizi, ani v tisku.

Skoro neřešitelným oříškem jsou ale v tomto světle přátelské vazby mezi živnostníkem a zákazníky. I zde ale existuje řešení, pokud budeme principiální. Zakázat hotové peníze a je to. Je navíc zbytečné, aby bank bylo tolik (banky taky kradou, ale to je jiná kapitola) – bude stačit jedna univerzální platební karta vydaná finančním úřadem, čímž se zjednoduší  i celý systém kontroly, zdanění, následných pokut a případných měnových reforem.

Neškodí taky občas nějakého živnostníka pro výstrahu pověsit, že způsobuje drahotu a nedostatek zboží na trhu, protože zuřivost obyvatelstva musí mít nějaký ventil.

Na tomto místě si pusťte přes youtube.com nějakou radostnou pochodovou píseň.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám