Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kalouskův černý pes, Fialův modrý pták

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Zvířátka táhnou. Andrej Babiš se před pár dny nechal vyfotografovat s pandami (https://twitter.com/AndrejBabis/status/597111098828029952). Ty ale byly umělé. Miroslav Kalousek s Babišem soupeří. Vzápětí měl podobnou fotku. Pes, který je na ní s prvním místopředsedou TOP 09, je živý sympaťák (https://twitter.com/kalousekm/status/598117609192710144).

O pandě, na které delší dobu ulítává Babiš, se lze dozvědět řadu zajímavých věcí. Například že je všežravcem, příležitostně se živí vejci a spolu s bambusem konzumuje také nějaký hmyz. Nepíše se, zda přitom prožívá střet zájmů. A při žvýkání se jí třesou uši.

Kalousek se sice proti Babišovi vymezuje kudy chodí, ale není to jeho přirozený konkurent. Spíše než panda by ho měl zajímat modrý pták, s nímž soupeří jeho pes o stejné teritorium pravicových voličů, kdežto Babišova panda žere všude, kde jí nabídnou hlasy.

Co symbolizuje pes, ví každý. Navíc pes oddaný, upřímný a odvážný, jak vypadá onen host předsednictva TOP 09. Sloužíme ti, jako by posílali topáci vzkaz svým příznivcům v naději udržet si ty dosavadní a získat posily.

Boj mezi černým psem a modrým ptákem je v průzkumech volebních preferencí vyrovnaný. Odehrává se sice ve druhé lize v porovnání s procenty ANO a ČSSD, ale každý je strůjcem svého osudu. Topácká volba psa jako symbolu je v souladu s image, který strana buduje od svého vzniku. Ano, jsme rafani, ano, občas naše kousnutí bolí (zvlášť aktuální to bylo v době Nečasovy vlády), ale cíle máme ušlechtilé, bojujeme s otevřeným hledím a jsme jako psi: co na srdci, to na jazyku. To se předkládá k věření.

Modrý pták, který dnes lítá na povel Petra Fialy, má jinou taktiku. Plachtí nad politickými lány a kouká, kde by si něco zobl. Nevyniká vybíravostí, hlavně ať to jde k duhu. Psovi nechává svaté rozčilení nad mezinárodní situaci, jen občas k jeho štěkotu přidá pár pavích poznámek. Spolu s TOP 09 vystupuje ODS v boji proti vládě obecně a zejména proti elektronické evidenci tržeb.

Ale když usoudí, že by to mohlo jeho peří prospět, brouzdá modrý pták jak v prezidentském revíru (obdobný postoj k islámu a stejné vyzvedávání českých Vietnamců jako vzoru), tak dokonce přímo ve vládní zahradě (odpor proti kvótám EU na uprchlíky).

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Jaký symbol nakonec ovládne pravicový prostor, pes gentleman nebo rozčepýřený pták? Tato otázka má širší význam pouze v případě, že to celé nedopadne jako ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný a pak už bude slyšet jen: „Pandy. Pandy. Pandy. Pandy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám