Hlavní obsah

GLOSA: Islámští radikálové jsou slabí, ukázala Paříž - Alex Švamberk

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vražedný útok na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo paradoxně ukázal slabost islámských radikálů. Jejich útoky na Západě už nemají byvší sílu. Také odhalil slabé místo radikálních muslimů. Ukázalo se, že jim nevinné kresby vadí více, než by kohokoli napadlo.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Po atentátu na redakci satirického časopisu se začalo říkat, že si Francie prožila své 11. září. Útok na satiriky, jejichž jedinou zbraní je tužka, byl bezprecedentní, ale nedá se srovnávat s promyšlenou a komplikovanou akcí Al-Káidy – synchronizovaným útokem čtyřmi unesenými letadly, z nichž dvě mířila dokonce na budovy reprezentující orgány moci. Jeden unesený letoun narazil do Pentagonu a cílem dalšího, který nedoletěl, měl být Kapitol nebo Bílý dům.

Oproti tomu akce v Paříži byla z hlediska přípravy banální. Dva bratři s automatickými puškami pronikli gangsterským způsobem do redakce a tam postříleli osazenstvo, které chránil jediný policista. To zvládne mnohý sprostý kriminálník.

Adekvátně k tomu je počet obětí mnohem nižší. V Paříži si nepříliš koordinované útoky tří radikálů vyžádaly smrt 17 lidí, zatímco v USA zemřely 3000 osob. Počet obětí od 11. září naštěstí neustále klesá. Při rozsáhlém atentátu ve čtyřech vlacích do Madridu jich 1. března 2004 bylo 191, v Londýně 7. července 2005 zabili čtyři sebevražední atentátníci 52 osob. Žádný další velký atentát se islámských radikálům na Západě naštěstí spáchat nepodařilo, zafungovala bezpečnostní opatření a teroristické sítě oslabily.

Jiná je situace v muslimských zemích, když v Iráku a v Sýrii teroristický Islámský stát ovládl rozsáhlá území, loni tam vyhlásil chalífát a muslimští extremisté útočí v Somálsku, Libyi, v Mali a zejména v Nigérii.

Následné manifestace a vlna sounáležitosti s francouzskými oběťmi ukázaly, že společnost se dokázala semknout, nezaznívají příliš názory, že satirici to přeháněli, což je pro extremisty špatná zpráva. Vraždami dosáhli opaku toho, co chtěli. Kresby přežily nejen své autory, ale i bratry, kteří satiriky zavraždili. A právě oni z nich udělali zbraň. A karikatury, která byly do té doby záležitostí pro pár desítek tisíc milovníků drsné satiry Charlie Hebdo, se staly obecně známými.

Alex Švamberk

Novinář, spisovatel, hudebník, skladatel a performer, absolvent Strojní fakulty ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako zahraniční redaktor serveru Novinky.cz. Specializuje se na válečné konflikty a oblasti Korejského poloostrova, Balkánu, ale i na Ukrajinu a Jižní Afriku. Dlouhá léta působil v médiích jako hudební recenzent, i nyní připravuje rozhovory se zahraničními umělci a píše kritiky na soudobou hudbu a nahrávky okrajových žánrů, jako je hard core, industriál a noise.

Útok také potvrdil, jak jsou sami extremisté nejistí, když kvůli několika karikaturám podniknou vražedný útok na satirický časopis. Je to dobrá zpráva, protože ukazuje, že podléhají extrémní ideologii a chybí jim nadhled, takže se nedokážou přenést přes nic, co jim nekonvenuje. To je pro zastánce totalit všeho druhu typické. Koho zaslepí vztek, ten prohrává. Stejně jako padly režimy, kterým chyběl smysl pro humor a schopnost mít odstup sám od sebe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám