Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Svoboda, práva a bezpečnost: Když feťák zabije policistku na silnici - Antonín Rašek

Novinky, Antonín Rašek (Autor je sociolog)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři navzájem propojené hodnoty, jako jsou svoboda, lidská práva a bezpečnost, doprovázejí civilizaci jako problém od počátku její existence. Ale znovu se ozve s naléhavou silou, když dvaadvacetiletý zfetovaný řidič s jedenáctinásobným zákazem řízení zabije při výkonu služby policistku, na kterou doma čekají dvě děti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Antonín Rašek

Článek

Základní diskusi jsme si odbyli po 11. září 2001, kdy islámští teroristé zaútočili na newyorská Dvojčata. Museli jsme si zvyknout a zvykli jsme si procházet bezpečnostními rámy, i když by možná stálo za prověrku, kde jsou stále nutné.

Museli jsme si zvyknout a zvykli jsme si, že na letištích procházíme navíc rentgeny, i když mnohé dívky a ženy možná trnou, kdo všechno si prohlíží jejich nahotu. Zbavujeme-li se některých svobod a práv, musíme si být zároveň jisti, že nejsou zneužívány. A že zaměstnanci, kteří k nim mají přístup, procházejí náročným personálním výběrem.

Dnes už jsou v podstatě součástí většiny detektivních her i televizních pátracích vysílání záběry z tisíců kamer, které umožní identifikovat zločince. Ale zároveň jsme si s jejich uznáváním vědomi toho, že sledování našeho pohybu je možné zneužít. Stejně jako odposlechy, které se po Snowdenově odhalení staly světovým skandálem. Americkému prezidentovi Baracku Obamovi se asi moc lehce nejedná s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, když oba vědí, že americký Úřad pro národní bezpečnost odposlouchával její i soukromé hovory. I u nás došlo k řadě případů zneužití odposlechů.

Nikdo nezávidí ministrovi vnitra Milanu Chovancovi a policejnímu řediteli Tomáši Tuhému, mají-li řešit novou mimořádnou událost, když zabitá policistka je 102. polistopadovou obětí z řad našeho policejního sboru. Každý rok tak v průměru čtyři policisté či policistky při výkonu služby obětují život. Zraněných je jistě násobně víc.

Ministr vnitra chce prosadit, aby drogově závislí byli registrováni. Aby dopravní policisté, nasazující na silnicích své zdraví a životy, v reálném čase věděli, s kým mají tu čest jednat a koho eventuálně pronásledují.

I když mnoho komentátorů neuznává rozdělení politické scény na pravici a levici, v tomto případě se rychle ukáže reálnost tohoto rozdělení. Levicově orientovaní politici i občané budou výrazněji nakloněni tomu, aby se registrace prosadila. Sociologické šetření by to určitě prokázalo.

Antonín Rašek

Původní profesí voják, který současně vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor filozofie a historie. Po 21. srpnu 1968 byl z armády propuštěn, rehabilitace se dočkal po listopadu 1989. Stal se civilním náměstkem ministra obrany a ředitelem Institutu pro strategická studia. Spolupracuje se Střediskem bezpečnostní politiky UK. Je autorem devatenácti románů.

Ostatně, mají vůbec ti, o nichž se evidentně ví, že jsou drogově závislí, sedat za volant, když se automobil stále častěji stává vražednou zbraní?

Reklama

Výběr článků

Načítám